Foto Kā Baidens iekārtojis Ovālo kabinetu (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: CNP/AdMedia/SIPA

Kad amatā stājas jauns ASV prezidents, viens no pirmajiem uzdevumiem ir Ovālā kabineta iekārtošana atbilstoši jaunā prezidenta gaumei, simboliski atgādinot par izvirzītajām prioritātēm.

Džo Baidena kabinetā pretī darba galdam piekārts bijušā ASV prezidenta Franklina Delano Rūzvelta portrets. Rūzvelta prezidentūra aptvēra Lielās depresijas un Otrā pasaules kara gadus. Rūzvelts ieviesa "Jauno kursu", kas ar plašu valdības tēriņu palīdzību centās mazināt bezdarbu un sociālās aizsardzības trūkumu.

Pie kamīna novietoti melnādaino tiesību aktīvista Mārtina Lutera Kinga un bijušā ASV ģenerālprokurora Roberta Kenedija krūšutēli. Baidens bieži piemin abu vīriešu lomu ASV pilsonisko tiesību kustībā, norāda "The Washington Post".

Viens otram blakus piekārtas bijušā ASV prezidenta Tomasa Džefersona un bijušā finanšu sekretāra Aleksandra Hamiltona ģīmetnes. Abiem "tēviem dibinātājiem" nereti bija krasi atšķirīgi viedokļi. Portretu novietojumam ir simboliska nozīme - tas norāda uz atšķirīgu viedokļu neatsveramo lomu demokrātijā, norāda Baidena birojs.

Kabinetā atrodami arī pretsegregācijas aktīvistes Rozas Pārksas un bijušās pirmās lēdijas Eleonoras Rūzveltas atveidi. Tajā izvietoti bijušo prezidentu Džordža Vašingtona un Abrahama Linkolna portreti, kā arī bijušā senatora Daniela Vebstera krūšutēls.

Baidens paturējis zeltītos aizkarus, kas pirms tam rotājuši viņa priekšgājēju Donalda Trampa un Bila Klintona kabinetus. Mēbeles un tumši zilais paklājs izvēlēti no Baltā nama kolekcijas - acīgākie vērotāji tos jau būs manījuši iepriekšējo administrāciju Ovālā kabineta iekārtojumā.

No Ovālā kabineta izvākti ASV bruņoto spēku atzaru karogi, kas tur atradās Trampa laikā. Baidens kabinetā izvietojis ASV karogu, kā arī karogu ar prezidenta ģerboni. Baidens atteicies arī no bijušā prezidenta Endrū Džeksona portreta un bijušā britu premjera Vinstona Čērčila krūšutēla, ko 43. ASV prezidentam Džordžam Bušam aizlienēja Lielbritānija. Bijušais ASV prezidents Baraks Obama to atdeva atpakaļ, savukārt Tramps no jauna izvietoja savā kabinetā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu