Pēdējā laikā notikušie nelaimes gadījumi neliecinot par kritisku situāciju medību drošības jomā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežs.
Mežs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Neskatoties uz pēdējos mēnešos medību laikā notikušiem letāliem nelaimes gadījumiem, patlaban situācija medību drošības jomā nav kritiska, pauda Valsts meža dienesta (VMD) medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Vienlaikus viņš atzina, ka par medību drošības jautājumiem atgādināt nekad nav par daudz.

Lūsis, vaicāts par otrdien Viesītes novadā notikušo nelaimes gadījumu, skaidroja, ka, saskaņā ar patlaban dienesta rīcībā esošo informāciju, Saukas pagastā nelaimes gadījums noticis nelikumīgu medību laikā, kad divi mednieki, izmantojot braucošu motorizētu sauszemes transportlīdzekli, diennakts tumšajā laikā ārpus reģistrētā medību iecirkņa medību platībām meklēja medījamos dzīvniekus. Nelikumīgo medību laikā ar garstobra - vītņstobra medību šaujamieroci tika izdarīts šāviens pa neskaidri redzamu mērķi.

"Medību noteikumos ir noteiktas stingras medību drošības prasības, kuru ievērošana ir katra medību dalībnieka pienākums," skaidroja Lūsis. Viņš pauda, ka uz atsevišķu nelaimes gadījumu pamata nevar izdarīt secinājumus par kopējām tendencēm medību drošības ievērošanā.

Tāpat medību daļas vadītājs pauda, ka medību drošības prasību ievērošanas priekšnoteikumi ir medību dalībnieka atbildīga rīcība, mednieku nepārtraukta izglītība un atbildīgo valsts iestāžu plānveidīga medību uzraudzība.

Lūsis norādīja, ka situācija nav vērtējama kā kritiska, bet parāda, ka par medību drošības jautājumiem atgādināt medniekiem nekad nav par daudz.

Dienestā pauda, ka 2020.gadā reģistrēti divi ar medībām saistīti nelaimes gadījumi - šaušana pa neskaidri redzamu mērķi un šaušana dzinēja virzienā. Salīdzinot ar gadu iepriekš, negadījumu skaits ir nemainīgs - arī 2019.gadā reģistrēti divi ar medību procesu saistīti nelaimes gadījumi.

Dienestā skaidroja, ka visos gadījumos, kur nelaimes gadījumos cietuši cilvēki, atbildīgās personas, kuras nav ievērojuši drošības noteikumus, ir sauktas pie administratīvās atbildības.

Jau ziņots, ka otrdien, 26.janvārī, Viesītes novadā medību laikā sašauts 1958.gadā dzimis vīrietis, kurš gāja bojā notikuma vietā pirms mediķu ierašanās.

Notikuma vietā likumsargi aizturēja vienu personu. Pašlaik saistībā ar notikušo ir izņemti medību ieroči un munīcija, kā arī nozīmētas ekspertīzes.

Policijā par notikušo sākts kriminālprocess par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības. Par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana vai piespiedu darbs. Pagaidām izmeklēšanas interesēs cita papildinoša informācija netiks sniegta.

Tāpat ziņots, ka decembra sākumā Viļakas novada Žīguru pagastā medību laikā nošauts 1963.gadā dzimis vīrietis. Arī šajā gadījumā tika secināts, ka nelaime notikusi, jo tikuši pārkāpti medību noteikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu