Pentagons: Talibi nav izpildījuši savas saistības miera līgumā ar ASV

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Al-Qaeda
Al-Qaeda Foto: Reuters/ScanPix

Afganistānas islāmistu kaujinieku kustība "Taleban" nav izpildījusi savas saistības, kuras uzņēmās pērn februārī parakstītajā miera līgumā ar ASV, tostarp par vardarbības samazināšanu un sakaru saraušanu ar "Al Qaeda", ceturtdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

"Mēs vēl esam iesaistīti mēģinājumos panākt risinājumu sarunu ceļā. Talibi nav izpildījuši savas saistības," sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Viņš sacīja, ka jaunā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija vēl arvien ir uzticīga miera līgumam, kuru 2020.gada februārī Katarā parakstīja ASV un talibu pārstāvji.

Saskaņā ar šo līgumu talibiem vajadzēja apturēt uzbrukumus ASV spēkiem, krasi samazināt vardarbības līmeni Afganistānā un uzsākt dialogu ar Afganistānas valdību.

ASV apņēmās vispirms samazināt savu bruņoto kontingentu Afganistānā, kā arī kopā ar sabiedrotajiem izvest savu karaspēku no Afganistānas 14 mēnešu laikā.

Kērbijs sacīja, ka nav "nekādu izmaiņu" šajās ASV saistībās, tomēr "talibi nepilda savas saistības samazināt vardarbību un atteikties no sakariem ar "Al Qaeda"".

Kamēr tā notiek, "ir grūti jebkuram pie sarunu galda" pildīt savus solījumus, teica Kērbijs. "Faktiski tas nebūtu gudri," viņš piebilda, uzsverot ASV apņemšanos izbeigt karu Afganistānā "atbildīgā veidā". 

Viņš sacīja, ka ASV Aizsardzības ministrija ir apmierināta ar pašreizējo ASV karavīru skaitu Afganistānā - 2500. Pirms gada tur bija 13 000 ASV karavīru.

Šis skaits ir pietiekams, lai veiktu pašlaik galveno ASV misiju Afganistānā - pretoties "Islāma valsts" un "Al Qaeda" spēkiem, kuri darbojas šajā valstī, teica Kērbijs. 

Viņš nepateica, vai ASV samazinās savu karavīru skaitu Afganistānā līdz nullei līgumā paredzētajā laikā, ja talibi nepildīs savas saistības. 

Daudz ir atkarīgs no tā, vai talibi un Afganistānas valdība sarunās panāks mierīgu risinājumu, Kērbijs sacīja reportieriem preses konferencē Pentagonā. 

"Es teiktu talibu līderiem, ka (..) viņi ļoti apgrūtina galīgu lēmumu pieņemšanu par [bruņoto] spēku klātbūtni ar savu nevēlēšanos uzņemties saprātīgas, ilgspējīgas un ticamas sarunas," sacīja Pentagona preses sekretārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu