Igauņu zinātnieku veiktie notekūdeņu novērojumi šonedēļ uzrāda krasu koronavīrusa klātbūtnes pieaugumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikroskops. Ilustratīvs attēls.
Mikroskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Tartu universitātes zinātnieku veiktais pētījums uzrāda krasu koronavīrusa klātbūtnes pieaugumu notekūdeņos pēdējās nedēļas laikā, un, kā atzīst Igaunijas Veselības departaments, šie rezultāti vedina būt modriem.

Kā pastāstījis pētījuma vadītājs profesors Tanels Tensons, nedēļas laikā iegūtie rādītāji ir augstākie kopš novērojumu sākuma.

Paraugi analīzēm reizi nedēļā tiek ņemti visos Igaunijas apriņķu centros un pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits pārsniedz 10 000. Šis monitorings ļauj iegūt agrīnu informāciju par vīrusa izplatības tendencēm vēl pirms inficēšanās gadījumu skaita apstiprināšanas, apzināt slēptos slimības perēkļus un izsekot pārmaiņām saslimstības dinamikā.

Pēc Tensona teiktā, šonedēļ 14 no 20 analīzēm lielākajos paraugu ņemšanas punktos uzrāda ļoti augstu vīrusa klātbūtni, kamēr vēl pirms nedēļas šādu paraugu bija aptuveni tikpat daudz kā paraugu ar vidēju un zemu vīrusa klātbūtni.

"Var teikt, ka līdz pat šim laikam mūsu paraugi neuzrādīja tik augstu vīrusa klātbūtni. Tas ļauj spriest, ka nedēļas laikā faktiski visā Igaunijā nācis klāt daudz jaunu inficēšanās gadījumu," norādījis pētnieks.

Kā atzinusi Igaunijas Veselības departamenta Epidemioloģiskās uzraudzības nodaļas vadītāja Hanna Sepa, pēc ierobežojumu atvieglošanas saslimstības pieaugums bija gaidāms un šie rezultāti neapšaubāmi liek būt modriem un piesardzīgiem, lai gan pārējie rādītāji pašlaik neliecina par krasu saslimstības pieaugumu.

"Jaunu inficēšanās gadījumu skaits pēdējās nedēļās gan bijis ļoti augsts, tomēr diezgan stabils. Liels ir arī pozitīvo testu īpatsvars, kas norāda uz lielu slēpto slimības izplatību. Stabils ir arī Covid-19 pacientu skaits slimnīcās," viņa norādījusi.

"Lai gan šā pētījuma rezultātus ne vienmēr viens pret vienu var korelēt ar inficēšanās gadījumu skaitu, tie tomēr ļauj mums noteikt darbības virzienu un paaugstināt gatavību rīkoties," piebildusi Sepa.

Kā ziņots, Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 5.februārī ir 544,03 un pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 11,5%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu