"ES diplomāts iekritis Krievijas propagandas slazdā", "Krievija pazemo Borrelju Maskavā" - šādi virsraksti parādījās pēc Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāvja Žozepa Borrelja piektdien notikušās tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Maskavā. Preses konferencē Borreljs nespēja izvairīties no Lavrovam un Krievijas režīmam draudzīgo mediju kopīgi veiktajiem manevriem. Viens no tiem bija saistīts ar Latviju.

Borreljs Maskavā ieradās tajā pašā nedēļā, kad indēšanu pārdzīvojušajam Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam tika piespriests reāls cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem - par pārbaudes laika noteikumu pārkāpšanu lietā, ko Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir atzinusi par netaisnīgu un par kuru Krievijas Tieslietu ministrija Navaļnijam un viņa brālim izmaksājusi ECT noteiktās kompensācijas. 

Tajā pašā dienā, kad Borreljs viesojās Maskavā, Navaļnijs tika tiesāts par dalīšanos tviterī ar propagandas kanāla RT reklāmas video "Putina grozījumiem" Krievijas konstitūcijā, nodēvējot rullītī redzamos cilvēkus - tostarp kādu kara veterānu - par apkaunojumu valstij, "cilvēkiem bez sirdsapziņas" un nodevējiem. Neskatoties uz esošo situāciju un vairāku ES dalībvalstu aicinājumiem atcelt vizīti, Borreljs tomēr uzstāja, ka dosies uz Maskavu, pamatojot to ar nepieciešamību pēc "atklāta" dialoga, noliekot malā "negatīvo retoriku". Taču Maskavā viņš iekrita visos izliktajos diplomātiskajos slazdos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X