"Par!" atbalsta 500 eiro vienreizēju pabalstu par katru bērnu; rosina izmaksāt pabalstu arī vientuļajiem senioriem (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kustības "Par!" kongress
Kustības "Par!" kongress Foto: Ieva Makare / LETA

Partiju apvienībā "Attīstībai/Par!" ietilpstošā partija "Kustība "Par!"" ("Par!") pauž atbalstu vienreizējam 500 eiro pabalstam par katru bērnu, kura izmaksāšanu ir rosinājusi Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Kā informēja "Par!" pārstāve Amālija Brūvere, partija atbalsta īpaša atbalsta sniegšanu Covid-19 izraisītajā krīzē bērniem un īpašām sabiedrības grupām.

Politiskais spēka arī atbalsta un rosina 250 eiro vienreizēju pabalstu piešķirt arī bērniem ar īpašām vajadzībām, viena vecāka ģimenēm, vientuļajiem senioriem, iedzīvotājiem, kuri kopj cilvēku ar īpašām vajadzībām, un mazo pensiju saņēmējiem.

"Par!" aprēķini liecina, ka tam būtu nepieciešami 263,2 miljoni eiro, kas būtu arī stimuls ekonomikas attīstībai.

Partijā uzsver, ka krīzē, pirmkārt, ir jāatbalsta neaizsargātākie līdzcilvēki. Šādos apstākļos lielāks risks ir nepalīdzēt kādam, kam tas nepieciešams, nekā iedot palīdzību tam, kas bez tās var iztikt, akcentē "Par!" politiķi.

"Uzskatām, ka sniegt īpašu atbalstu īpašām Latvijas sabiedrības grupām ir cilvēcīgi un taisnīgi. Tas veicinās Latvijas cilvēku uzticību valstij un mazinās sabiedrības noslāņošanos," pauž "Par!" Domes vadītāja, Saeimas deputāte, AP parlamenta frakcijas vadītāja Marija Golubeva.

"Šāds nepilnu 1% IKP vērts stimuls Latvijas ekonomikai lieti noderētu, jo Covid-19 izraisītās lejupslīdes laikā Latvija ievērojami atpaliek no citām ES valstīm, kuras savu ekonomiku "silda" daudz vērienīgāk," uzsver Golubeva.

Atbalsta sistēmā jāparedz arī iespēja atteikties no ārkārtas atbalsta, lai tas sasniegtu tos cilvēkus, kam atbalsts ir nepieciešams, norāda partijā.

Kā ziņots, koalīcija pirmdien vēl nespēja nonākt pie kopsaucēja par NA priekšlikumu Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu seku mazināšanai piešķirt vienreizēju pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par bērnu, preses konferencē pēc Sadarbības sanāksmes sacīja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

NA priekšlikums paredz īpašas piemaksas daudzbērnu ģimenēm, ģimenēm, kurās aug bērni invalīdi, kā arī piemaksas plānotas par bērniem līdz 24 gadu vecumam, ja viņi šobrīd mācās un ir kā apgādājamie. Dzintars stāstīja, ka būtiskākais nav summa, bet princips, jo šī sabiedrības daļa šobrīd ir "tas neaptvertais laukums", kas cieš no Covid-19 ierobežojumiem, bet nesaņem valsts atbalsta pasākumus.

NA aplēses liecina, ka kopumā šim mērķim būtu nepieciešami 170 miljoni eiro. Viņuprāt, pabalsta izmaksu varētu uzsākt no 1.marta. Papildus partija rosina veikt piemaksas ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti - 250 eiro, kā arī daudzbērnu ģimenēm - 250 līdz 500 eiro. Par bērniem vecumā līdz 24 gadiem, ja viņi ir apgādībā un mācās, piemaksa būtu 250 eiro. Šādām papildu piemaksām būtu nepieciešami 23 miljoni eiro, informēja NA.

Minētajam NA priekšlikumam atbalstu pauda arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Viņš norādīja, ka JKP šādu pieeju atbalsta, jo šāds atbalsts būtu ekonomiski un sociāli pamatojams ar to, ka ir īpašs Covid-19 krīzes laiks. "Tas ir pamatojams ar to, ka šī nauda atgriezīsies Latvijas ekonomikā un ir nepieciešams, lai ekonomika sāktu kustēties, nevis [cilvēki] veidotu naudas uzkrājumus bankās," atzīmēja Bordāns.

Sociālajos tīklos un daļēji arī pēc koalīcijas sanāksmes atbalstu šim priekšlikumam paudis "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo (Par cilvēcīgu Latviju), kura viens no sākotnējiem komentāriem šajā jautājumā izsaucis kritiku vietnē "Twitter".

 
Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu