Trampa impīčmenta prāvā demonstrē jaunus video no iebrukuma Kapitolijā (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, nemieri Kapitolijā.
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, nemieri Kapitolijā. Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS, Nuno21/Shutterstock. Kolāža: TVNET

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā demonstrēti iepriekš neredzēti video, kā 6.janvāra nāvējošajā iebrukumā Kapitolijā vairāki iebrucēji draudīgi meklējuši Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi un viceprezidentu Maiku Pensu, vēsta aģentūra AP.

Trešdien apsūdzības puse izklāstīja savus argumentus, kāpēc Trampu vajadzētu notiesāt par musināšanu uz iebrukumu. Gaidāms, ka Trampa advokāti līdz nedēļas beigām prāvā izvirzīs savus argumentus, cenšoties pierādīt pretējo.

Apsūdzības puses demonstrētajos video, no kuriem daļa nebija iepriekš publiskoti, redzams, kā cilvēku pūlis ielaužas ASV parlamenta ēkā laikā, kad tur notika elektoru kolēģijas balsu sertificēšana. Neilgi pirms tam netālu bija noticis Trampa atbalstītāju mītiņš, kurā viņš nepamatoti apgalvoja, ka vēlēšanās esot notikusi masveidīga krāpšanās. 

Video redzams, kā iebrukuma laikā Kongresa locekļi tiek mierināti, iebrucēju cīkstēšanās ar policiju un Kapitolija policistu lūgumi pēc papildspēkiem.

Tie parāda, ka iebrucēji nonāca bīstami tuvu ASV nozīmīgākajiem politiķiem, norāda AP.

Iebrucēji Kapitolijā izkliedza tādus saukļus kā "pakārt Maiku Pensu", kamēr ārpusē bija uzslietas simboliskas karātavas. Tika izrādīts arī video, kā policija nošāva Ešliju Babitu, kad cilvēku pūlis centās izlauzties cauri durvīm netālu no zāles, kurā pulcējas Pārstāvju palāta.

Penss vadīja sesiju, kurā tika oficiāli apstiprināta Trampa sāncenša uzvara vēlēšanās. Vienā no video redzams, ka Penss evakuācijas laikā atradās tikai apmēram 30 metru attālumā no iebrucējiem. Video parāda Pelosi evakuāciju, kamēr viņas padotie slēpās spīkeres birojos.

"Viņi to darīja tāpēc, ka Donalds Tramps viņus nosūtīja misijā," sacīja Pārstāvju palātas izvirzītā prokurore, demokrātu delegāte no ASV Virdžīnām Steisija Plasketa. "Prezidents Tramps uzlika mērķus uz viņu mugurām, un viņa pūlis ielauzās Kapitolijā, lai viņus nomedītu."

Republikāņu senators Mits Romnijs, kura evakuācijas video tika izrādīts trešdien, tā skatīšanos raksturoja kā "ārkārtīgi satraucošu un emocionālu".

Iebrukums prasīja piecu cilvēku dzīvības.

Ceturtdien būs otrā Pārstāvju palātas, kas ierosināja Trampa impīčmentu, argumentu izklāsta diena. Piektdien un sestdien Trampa advokāti izklāstīs savu pozīciju.

Tramps ir pirmais prezidents, pret kuru divreiz vērsta impīčmenta procedūra. Pirmoreiz tas tika darīts saistībā ar mēģinājumiem aizturēt militāro palīdzību Ukrainai, tādējādi izdarot spiedienu ierosināt izmeklēšanu par viņa politisko sāncensi Baidenu. Tramps ir arī pirmais ASV prezidents, kura impīčmenta prāva notiek pēc amata atstāšanas. Trampa advokāti norādījuši, ka Konstitūcija nepieļaujot impīčmentu pret amatpersonu, kura vairs neatrodas amatā, taču Senāts otrdien šo argumentu noraidīja, nobalsojot par prāvas turpināšanu.

Maz ticams, ka impīčmenta prāvā Tramps tiks atzīts par vainīgu.

Tam nepieciešamas vismaz divas trešdaļas jeb 67 Senāta locekļu balsis. Lai arī seši republikāņu senatori pievienojās demokrātiem balsojumā par prāvas turpināšanu, kopumā tās bija tikai 56 balsis.

Avots: Trampa klusēšana impīčmenta prāvas laikā ir stratēģiska

Trampa klusēšana laikā, kad Senātā notiek viņa impīčmenta prāva, ir stratēģiska, ceturtdien vēsta ASV tīmekļa izdevums "The Hill", atsaucoties uz informētu avotu.

Atbilstoši izdevuma informācijai, Trampam darīts zināms, ka viņu, visticamāk, attaisnos, ja viņš atturēsies no skaļiem paziņojumiem.

Tramps pārtraucis zvanīt savām iecienītajām televīzijas un radio pārraidēm, viņš arī netiek intervēts pat sava tuvā atbalstītāja telekanāla "Fox News" žurnālista Šona Hanitija pārraidēs.

"Tie ir saskaņoti pūliņi - kādu laiku klusēt," sacīja avots. "Viņam ir darīts zināms, ka jāļauj procesam iet savu gaitu, jo viņš tiks attaisnots, un ka balsu skaitīšanas iznākums nemainīsies, ja viņš necels traci. Tāpēc mēs viņu neredzam pie Hanitija vai zvanot šīm pārraidēm."

Tramps nav sniedzis intervijas kopš amata pamešanas 20.janvārī, un visa informācija par viņa reakciju ir no citiem cilvēkiem.

Eksprezidents Senāta prāvā liecināt atteicies.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu