Senāta republikāņu mazākuma līderis balsos par Trampa attaisnošanu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Senāta spīkers Mičs Makonels
ASV Senāta spīkers Mičs Makonels Foto: EPA/Scanpix

ASV Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels sestdien apliecināja, ka impīčmenta prāvā, kas tuvojas noslēgumam, balsos pret bijušā prezidenta Donalda Trampa notiesāšanu.

Prāva visticamāk noslēgsies ar eksprezidenta attaisnošanu.

Atzīstot, ka lēmums lietā tiks pieņemts ar minimālu balsu pārsvaru, Makonels vēstulē kolēģiem apliecināja - "mani ir pārliecinājuši, ka impīčmenti pamatā ir instruments atstādināšanai, un tāpēc šeit nav jurisdikcijas".

"Es balsošu par attaisnošanu," piebilda Kentuki senators.

Notiesāšanai impīčmenta prāvā nepieciešams divu trešdaļu senatoru balsu vairākums. Ir gaidāms, ka demokrātiem neizdosies panākt vismaz 17 republikāņu atbalstu Trampa notiesāšanai, kas neizdevās arī Trampa pirmajā impīčmenta prāva pirms gada.

Trampa otrā impīčmenta prāva ir pirmā reize ASV vēsturē, kad impīčmenta process notiek pret prezidentu, kas amatu jau ir pametis.

Pārstāvju palāta 25.janvārī iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Pirmā impīčmenta procesa gaitā, kas 2019.gadā sākās pēc tam, kad Tramps bija iesaldējis 391 miljonu dolāru lielo drošības jomas palīdzību Ukrainai, ko Kongress jau bija apstiprinājis, republikāņu kontrolētais Senāts Trampu attaisnoja.

Tāpat kā pirmajā impīčmenta prāvā, Tramps attiecies ierasties Senātā sniegt liecības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu