Trampa impīčmenta prāvā sākas noslēguma argumentu izklāstīšana (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Senātā bijušā Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā sestdien sākusies noslēguma argumentu izklāstīšana, bet vēl pirms tam Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels paziņoja, ka balsos par Trampa attaisnošanu.

Makonela lēmums nozīmē, ka Trampa attaisnošana ir teju vai droša.

Pirms noslēguma debašu uzsākšanas process uz dažām stundām bija apturēts, jo Pārstāvju palātas apsūdzības komanda paziņoja, ka vēlas izsaukt lieciniekus, daudziem ar to sagādājot pārsteigumu.

Apsūdzības komandas vadītājs Džeimijs Raskins paziņoja, ka vēlas izsaukt republikāņu kongresmeni Džeimiju Hereru Batleri kā liecinieci, tomēr vēlāk vienojās ar Trampa advokātiem, ka viņas paziņojums tiks pievienota lietai.

Trampa advokāti draudēja, ka izsauks paši savus lieciniekus, arī Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, viceprezidenti Kamalu Harisu un citus.

Senāts ar 55 pret 45 balsīm nobalsoja par lēmumu, kas ļauj senatoriem izsaukt lieciniekus, tomēr apsūdzības uzturētāji un aizstāvības puse panāca vienošanos, ļaujot pāriet pie noslēguma argumentiem.

Četras noslēguma argumentu izklāsta stundas tiks vienlīdzīgi sadalītas abu pušu starpā, un kā pirmā argumentus izklāstīts apsūdzības puse.

Balsojums par Trampa notiesāšanu vai attaisnošanu varētu notikt jau sestdienas pēcpusdienā.

Raskins gribēja Hereru Batleri izsaukt liecināt par Trampa telefonsarunu ar Pārstāvju palātas republikāņu mazākuma līderi Kevinu Makartiju 6.janvāra Kapitolija nekārtību laikā.

Kā apgalvo Herera Batlere, Makartijs viņai teicis, ka šīs telefonsarunas gaitā Tramps ar sapratni izteicies par nekārtību dalībniekiem un nav atsaucies mudinājumiem vērsties pie nekārtību dalībniekiem, lai tie nekārtības pārtrauc.

Trampa otrā impīčmenta prāva ir pirmā reize ASV vēsturē, kad impīčmenta process notiek pret prezidentu, kas amatu jau ir pametis.

Pārstāvju palāta 25.janvārī iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Pirmā impīčmenta procesa gaitā, kas 2019.gadā sākās pēc tam, kad Tramps bija iesaldējis 391 miljonu dolāru lielo drošības jomas palīdzību Ukrainai, ko Kongress jau bija apstiprinājis, republikāņu kontrolētais Senāts Trampu attaisnoja.

Tāpat kā pirmajā impīčmenta prāvā, Tramps attiecies ierasties Senātā sniegt liecības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu