Pandēmijas ietekmē Latvijā kāpušas narkotiku cenas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Syda Productions, Shutterstock.

Pandēmijas ietekmē pērn Latvijas nelegālajā tirgū kāpušas narkotiku cenas un pavasarī bija vērojams neliels apreibinošo vielu deficīts, pirmdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

VP pērn kopumā veikusi 2492 narkotiku izņemšanas. Populārākās izņemtās narkotikas ir marihuāna, psihotropie medikamenti, tā dēvētās jauniekļautās vielas, metamfetamīns, amfetamīns, kā arī psihoaktīvā viela MDMA kas plašāk tablešu formā pazīstama kā "ekstazī".

Narkotiku apkarošanas jomā VP reģistrējusi 1795 noziedzīgus nodarījumus, kas ir par 453 mazāk nekā gadu iepriekš. 700 nodarījumi ir par apreibinošo vielu lietošanu, 691 par iegādāšanos un glabāšanu, 370 par vielu realizāciju, bet 60 par narkotiku saturošo augu sēšanu un audzēšanu.

Pērn VP atklājusi 47 marihuānas audzētavas, kas ir par četrām vairāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat pērn VP no nelegālās aprites izņēmusi apreibinošas vielas un prekursorus ar aptuveno vērtību nelegālajā tirgū ir 8 366 855 eiro jeb 2 219 624 devas. Pagājušo gadu gan nevar salīdzināt ar 2019.gadu, kad fermā Kokneses novadā policija uzgāja divas tonnas kokaīna.

Viena no noziedzīgo organizēto grupu darbības jomām ir tieši narkotiku nelegāla aprite. Covid-19 pandēmija pērn atstājusi ietekmi uz šo jomu un pērn pavasarī kādu brīdi Latvijā nelegālajā tirgū bija vērojams neliels narkotiku deficīts. Tāpat bija vērojams narkotiku cenu kāpums, skaidroja Ruks.

Policija arī novērojusi, ka Latvijas iedzīvotāji iemācījušies narkotikas izgatavot vai audzēt uz vietas, jo izmeklēšanās ir konstatētas jau pieminētās marihuānas audzētavas, kā arī uzietas amfetamīna laboratorijas.

"Pasaulē ķīmiķi nesnauž un regulāri izdomā jaunas vielas, turklāt šīs vielas ir iespējams iegādāties attālināti izmantojot pastu un tumšo internetu jeb "darknet"," norādīja Ruks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu