PTO ģenerāldirektores amatā apstiprināta Ngozi Okondžo-Iveala

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Par nākamo Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ģenerāldirektori apstiprināta bijusī Nigērijas finanšu ministre Ngozi Okondžo-Iveala.

Lēmumu par Okondžo-Ivealas apstiprināšanu pirmdien pēc vienprātības principa pieņēma 164 PTO dalībvalstu vēstnieki.

PTO ģenerāldirektores amatā 66 gadus vecā Okondžo-Iveala stāsies 1.martā. Viņa būs pirmā sieviete un pirmā Āfrikas pārstāve, kas vadīs PTO.

Okondžo-Iveala, kas ieguvusi ekonomikas doktora grādu Masačūsetsas Tehnoloģiju universitātē, bija Nigērijas finanšu ministre no 2003. līdz 2006.gadam un no 2011. līdz 2015.gadam. No 2006.gada jūnija līdz augustam viņa bija ārlietu ministre. 25 gadus Okondžo-Iveala strādāja Pasaules Bankā, kur no 2007. līdz 2011.gadam bija operāciju direktore.

Uz PTO ģenerāldirektora amatu bija arī citi kandidāti, tomēr dalībvalstis par piemērotāko atzina Okondžo-Ivealu. Viņas apstiprināšanu par PTO nākamo ģenerāldirektori gan bloķēja iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps, taču jaunais Saviento Valstu prezidents Džo Baidens atbalstīja Okondžo-Ivealas kandidatūru.

Kopš 2019.gada Okondžo-Ivealai līdztekus Nigērijas pilsonībai ir arī ASV pilsonība.

Iepriekšējais PTO ģenerāldirektors brazīlietis Robertu Azevedu augustā paziņoja par atkāpšanos no amata gadu pirms paredzētā termiņa beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu