Dubaijas princese apgalvo, ka tikusi sazāļota un turēta gūstā (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Dubaijas princese Latifa
Dubaijas princese Latifa Foto: AP/Scanpix

Raidorganizācijas BBC rīcībā nonācis video, kurā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) premjerministra un Dubaijas emīra Mohammeda bin Rašida al-Maktuma meita Latifa stāsta, ka pēc 2018.gada neveiksmīgā mēģinājuma aizbēgt uz ārvalstīm esot tikusi sazāļota un aizvesta atpakaļ.

35 gadus vecā Dubaijas princese draugiem sūtījusi slepus ierakstītus video ziņojumus, kuros apsūdzēja savu tēvu, ka tas viņu turot gūstā. Nesen visa saziņa esot pārtrūkusi. Latifas uzticības personas vērsušās pie ANO, lūdzot iejaukties.

Dubaija un AAE iepriekš paziņojušas, ka Latifa esot drošībā un kopā ar savu ģimeni.

Bijusī Īrijas prezidente un ANO vēstniece Mērija Robinsone 2018.gadā apciemoja Dubaijas emīra ģimeni un Latifu. Pēc tikšanās viņa princesi raksturoja kā "jaunu sievieti ar problēmām", taču tagad apgalvo, ka esot tikusi "briesmīgi piemānīta". Robinsone pievienojusies aicinājumiem uz starptautiska līmeņa rīcību, lai noskaidrotu Latifas pašreizējo stāvokli un atrašanās vietu.

Al-Maktums ir starp bagātākajiem valdības galvām pasaulē.

Princese Latifa 2018.gada februārī ar divu paziņu palīdzību mēģināja aizbēgt no Dubaijas. Viņa šķērsoja Omānas robežu un pēc tam laivā sasniedza starptautiskos ūdeņus, kur jahtā gaidīja viens no viņas palīgiem. Tomēr jahta pirms nokļūšanas Indijā tika pārtverta, un Latifu pret viņas gribu aizveda atpakaļ uz Dubaiju. 

BBC rīcībā nonākuši video, ko Latifa apmēram gadu pēc atgriešanās Dubaijā ierakstīja savā vannas istabā. Tajā viņa stāsta, ka esot centusies pretoties karavīriem, kuri sagrāba jahtu, taču tikusi sazāļota. Pēc samaņas zaudēšanas viņa tikusi aizvesta uz privāto lidmašīnu. Latifa atmodusies tikai Dubaijā.

Vēlāk viņa vienatnē esot tikusi ieslodzīta savrupmājā ar aizbarikādētiem logiem un durvīm. Ēku apsargājusi policija.

Latifas draugi un atbalstītāji sākuši kampaņu "Free Latifa", nododot privātos video medijiem. BBC raidījuma "Panorama" izmeklēšana apstiprinājusi kampaņas pārstāvju stāstīto par vietu, kur Latifa tika turēta.

2019.gadā al-Maktuma sieva Haja ar bērniem aizbēga uz Londonu, kur tiesā izskanēja vairāku liecinieku stāsti par represijām Dubaijas emīra ģimenē. 

Princese Haja britu tiesai norādīja, ka jau 2018.gadā viņai radušās bažas par vīra izturēšanos pret savu meitu. Emīrs esot viņai stāstījis, ka Latifa "ir nestabila un ka viņai ir bipolārie traucējumi".

Princese Haja palūdza kādam uzticamam ārstam izmeklēt Latifu. Viņš secināja, ka Latifai neesot nekādu psihisku traucējumu. Kad princese Haja apciemoja Latifu apsargātā mājā, kas "atgādināja cietumu", viņa esot metusies tēva sievai ap kaklu un raudājusi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu