Baltkrievijā sāk tiesāt bijušo prezidenta amata kandidātu Babariko (2)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Babariko.
Viktors Babariko. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Trešdien Baltkrievijā sākas "Belgazprombankas lietas" izskatīšana, kurā viens no apsūdzētājiem ir bijušais prezidenta amata kandidāts Viktors Babariko, vēsta portāls "Tut.by". Viņš nevarēja kandidēt, jo tika aizturēts.

Babariko bija tā dēvētais cerību kandidāts - reālākais sāncensis Baltkrievijas autoritārajam vadonim Aleksandram Lukašenko, kurš pie varas ir 26 gadus. Viņš savāca vislielāko parakstu skaitu no visiem kandidātiem, kuri centās reģistrēt  savu kandidatūru vēlēšanās. Babariko štābs vēlēšanu komisijai iesniedza 367 000 parakstu, taču tā par derīgiem atzina tikai 165 000 (reģistrācijai nepieciešami vismaz 100 000 parakstu). 

2020.gada 18.jūnijā bijušais baņķieris Babariko un viņa dēls Eduards tika aizturēti saistībā ar apsūdzībām ekonomiskajos noziegumos un korupcijā. Viņi apsūdzības noliedz.

Pēc Babariko aizturēšanas viņa štābu turpināja vadīt Marija Koļesņikova, kura apvienoja spēkus ar prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas un vēl viena vēlēšanām nepielaistā kandidāta Valērija Cepkalo štābiem. Drīz pēc vēlēšanām Koļesņikova Minskā tika nolaupīta un aizvesta nezināmā virzienā. Vēlāk izrādījās, ka Baltkrievijas drošības spēki bija mēģinājuši piespiest Koļesņikovu pamest valsti, šķērsojot robežu ar Ukrainu, taču viņa pretojās. Koļesņikovai pēc tam tika izvirzītas apsūdzības par valsts apvērsuma mēģinājumu. Viņa atrodas apcietinājumā.

"Belgazprombankas lietā" lietā 4.februārī notika pirmā tiesas sēde, kurā piedalījās pārējie apsūdzētie, taču ne Babariko. Tika ievēroti augstākie drošības pasākumi - tiesas ēka bija norobežota ar metāla  žogu, teritoriju apsargāja spēka struktūru pārstāvji maskās, kā arī tika atceltas visas pārējās tolaik paredzētās sēdes. Neatkarīgo mediju pārstāvjiem tika atteikta akreditācija, aizbildinoties ar epidemioloģiskajiem apsvērumiem un vietu trūkumu zālē.

"Belgazprombankas lietā" pavisam ir astoņi apsūdzētie. Bankas bijušais valdes  priekšsēdētājs Viktors Babariko apsūdzēts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un kukuļņemšanā īpaši lielā apmērā. Izmeklētāji apsūdz Babariko organizētas grupas izveidošanā ar mērķi izspiest kukuļus. 16 gadu laikā grupa esot izspiedusi kukuļus 30 miljonu rubļu apmērā, bet Babariko par vairāk nekā miljonu rubļu nopircis nekustamo īpašumu Minskā. Babariko apsūdzības noliedz, un Baltkrievijas opozīcija apsūdzības dēvē par politiski motivētām.

Ar pārējiem apsūdzētajiem (taču ne Babariko) noslēgtas pirmstiesas vienošanās par sadarbību ar prokuratūru, palīdzot ar informāciju par citiem apsūdzētajiem. Ja vienošanās tiek izpildīta, tad apsūdzētajam var piespriest tikai pusi no maksimālā soda, kas paredzēts par uzrādītajiem noziegumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu