Tihanovskas vīrs ieslodzījumā jau pusgadu. Baltkrievijas politieslodzīto likteņi (19)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas vīrs Sergejs, kurš grasījās kandidēt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, ieslodzījumā atrodas jau pusgadu. Tagad, kad aizturēšanas termiņam saistībā ar iepriekšējām apsūdzībām tuvojas beigas, viņam uzrādītas jaunas apsūdzības. Iespējamais aizturēšanas laiks - vēl līdz pusotram gadam, raksta portāls "Tut.by".

Daudzi baltkrievu opozicionāri devušies uz demokrātiskajām Baltkrievijas kaimiņvalstīm. Svetlana Tihanovska ar bērniem mitinās Lietuvā, bijušais "cerību" kandidāts Valērijs Cepkalo un viņa sieva Veronika Cepkalo mīt Polijā. 

Taču daļa opozicionāru atrodas ieslodzījumā Baltkrievijā. Pirms vēlēšanām tika aizturēts Aleksandra Lukašenko reālākais sāncensis prezidenta vēlēšanās, baņķieris Viktors Babariko un viņa dēls Eduards, videoblogeris un raidījuma "Valsts dzīvei" veidotājs Sergejs Tihanovskis un vēl vairāki citi mazāk pazīstami opozicionāri. Babariko štāba pārstāve Marija Koļesņikova septembrī tika aizturēta, jo nepakļāvās Baltkrievijas varasiestāžu mēģinājumiem aizdzīt viņu pāri Baltkrievijas-Ukrainas robežai. 

Portāls TVNET apkopojis, kas kopš demokrātisko protestu sākuma noticis ar Baltkrievijas pazīstamākajiem politieslodzītajiem.

Sergejs Tihanovskis

Tihanovskis tika aizturēts 29.maijā Grodņā piketā, kurā tika atbalstīta Svetlanas Tihanovskas kandidatūra Baltkrievijas prezidenta amatam, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle". Varasiestādes apgalvoja, ka pasākuma laikā esot veiktas "darbības grupā, kas rupji pārkāpj sabiedrisko kārtību un kas saistītas ar nepakļaušanos milicijas likumīgajām prasībām".

16.jūnijā pret Tihanovski tika izvirzītas kriminālapsūdzības par iejaukšanos vēlēšanu norisē, vēlāk arī par musināšanu uz nemieriem. 

Tuvojās termiņš, kad Tihanovski vajadzēja vai nu atbrīvot, vai arī nodot lietu tiesā. Kā norādījusi Tihanovska advokāte Natālija Mackeviča, termiņa beigas pienāks 2021.gada februārī pēc deviņiem ieslodzījumā aizvadītiem mēnešiem. Taču tā vietā pret Tihanovski tika ierosinātas jaunas apsūdzības, kuru dēļ viņu izmeklēšanas izolatorā varētu paturēt vēl līdz pat 18 mēnešiem, ziņo portāls "Tut.by". Tihanovska advokāti sīkāku informāciju nesniedza, jo esot parakstījušies par tās neizpaušanu.

Tihanovskis atrodas Žodinas izolatorā. "Sergejs kamerā atrodas viens. Tāda ir noruna ar administrāciju, lai nebūtu nekādu provokāciju," skaidro Mackeviča. "Kādus cilvēkus viņš ikdienā satiek? Cietuma darbiniekus, kuri no rīta un vakarā veic pārbaudi, un advokātus, kuri atbrauc divas reizes nedēļā. Viņu izved pastaigā, bet arī tur viņš ir viens. Viņam ir televizors, tiek abonēta viena avīze. Neskatoties uz ierobežoto kontaktu ar ārpasauli, viņš seko līdzi visam aiz cietuma sienām notiekošajam. Viņš ir lietas kursā par visiem jaunumiem, tai skaitā par to, ko dara viņa sieva."

Tihanovskis ir populārs baltkrievu blogeris, kurš veido "YouTube" kanālu "Strana dļa žizņi" jeb "Valsts dzīvei". Tajā tiek apskatīti sociālpolitiski jautājumi, īpašu uzmanību pievēršot Baltkrievijas ikdienas dzīvei Baltkrievijas trūcīgākajos reģionos. Pirms aizturēšanas Tihanovskis vairāk nekā mēnesi ar savu komandu apbraukāja Baltkrieviju, tiekoties ar saviem sekotājiem, kuri stāstīja par savā pilsētā un valstī pastāvošajām problēmām, ar kurām ikdienā saskaras.

Kas notiek Baltkrievijā?

Protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Baltkrievijā jau vairāk nekā trīs mēnešus katru dienu notiek protesta akcijas. Tās nereti tiek vardarbīgi apspiestas. Izskanējušas liecības par varasiestāžu nežēlīgu apiešanos aizturēšanas laikā un ieslodzījuma vietās - aizturēto piekaušanu, pazemošanu un pat izvarošanas gadījumiem.

Eiropas Savienība noteikusi sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Viktors Babariko

Babariko un viņa dēls tika aizturēti 18.jūnijā. Babariko, kurš bija reāls Lukašenko sāncensis cīņā par prezidenta amatu, pie vēlēšanām netika pielaists. Centrālā vēlēšanu komisija atteikumu reģistrēt Babariko kandidatūru vēlēšanās pamatoja ar to, ka viņš neesot reģistrējis visus savus ienākumus un viņa kampaņa izmantojusi finansējumu no ārvalstu organizācijām. Jāpiezīmē, ka Babariko savāca vislielāko parakstu skaitu, kas bija jāiesniedz reģistrējoties, - 367 000, no kuriem komisija par derīgiem atzina tikai 165 000 (reģistrācijai nepieciešami vismaz 100 000 paraksti).

Viktors Babariko
Viktors Babariko Foto: EPA/Scanpix

Babariko agrāk vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra. Babariko atbalstītāji kategoriski noraida apsūdzības ekonomiskajos noziegumos un korupcijā.

Oktobrī Lukašenko Valsts drošības komitejas izmeklēšanas izolatorā tikās ar ieslodzītajiem opozicionāriem, kuru vidū, spriežot pēc fotogrāfijām, bija arī Babariko un viņa dēls Eduards. 

Pēc tikšanās no cietuma tika izlaisti ar opozīciju saistītie uzņēmēji Jurijs Voskresenskis un Dmitrijs Rabcevičs. Voskresenskis ir cieši saistīts ar Babariko, kurš atrodas ieslodzījumā kopš jūnija. Taču Babariko un viņa dēls joprojām atrodas ieslodzījumā.

Par spīti baumām, ka Babariko varētu tikt atbrīvots, viņa meita un advokāts apstiprinājuši, ka tādu plānu neesot. "Viktors Dmitrijevičs atrodas VDK izolatorā un nekādi piedāvājumi par atbrīvošanu viņam nav izteikti," portālam "Tut.by" sacīja advokāts Dmitrijs Lajevskis. "Iesniegumi un sūdzības par soda mēra maiņu tika noraidīti. (..) Patlaban mēs iepazīstamies ar lietas materiāliem un turpināt pastāvēt uz viņa nevainīgumu."

Marija Koļesņikova

Kad Tihanovskis un Babariko nonāca ieslodzījumā, bet Valērijs Cepkalo, baidoties nonākt apcietinājumā, pameta valsti, Baltkrievijas opozīcija izveidoja apvienoto štābu. Par tā līderēm kļuva trīs sievietes - Svetlana Tihanovska, Veronika Cepkalo un Babariko štāba vadītāja Marija Koļesņikova.

Marija Koļesņikova
Marija Koļesņikova Foto: EPA/Scanpix

Koļesņikova pēc 9.augusta vēlēšanām turpināja piedalīties protesta akcijās, taču septembrī Minskā cilvēki bez atpazīšanas zīmēm viņu iestūma mikroautobusā un aizveda nezināmā virzienā, tolaik stāstīja aculieciniece. Pēc tam Koļesņikovu mēģināja no Baltkrievijas izvest ar varu, taču viņa pretojusies un pirms robežas šķērsošanas saplēsusi pasi, lai netiktu ielaista Ukrainas teritorijā. 

Drīz pēc tam Koļesņikova tika apsūdzēta par valsts apvērsuma mēģinājumu. Koļesņikova apsūdzēta par aicinājumiem, kas apdraudot Baltkrievijas nacionālo drošību, par ko viņai draud vismaz piecu gadu ilgs cietumsods.

Koļesņikova ar advokāta starpniecību pirmdien atbildējusi uz mediju jautājumiem. "Pēc visa spriežot, apstākļi ir kā parastā postpadomju cietumā," norādījusi Koļesņikova. "Personāls un administrācija ir absolūti korekti un pieklājīgi. Pašlaik mēs esam trīs cilvēki kamerā, kas paredzēta sešiem, kas salīdzinājumā ar apstākļiem Okrestinas izolatorā nebūt nav slikti."

Koļesņikova stāsta, ka reizi dienā esot pastaiga, bet dušā varot ieiet reizi nedēļā. Viņa esot lūgusi vizīti pie ārsta, taču tāda neesot notikusi. Opozicionāre atzīst, ka visvairāk viņai pietrūkstot ģimenes, draugu un tuvinieku.

Koļesņikova nosodīja represijas pret protestētājiem. "Jo vairāk būs zvērību, cietsirdības un noziegumu no valdības puses, jo spēcīgāka un plašāka būs pretreakcija. Bet visām diktatūrām beigas ir vienādas. Un tās ir paredzamas," uzsvēra Koļesņikova.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu