Pensionāru federācija aicina Saeimu atbalstīt 200 eiro piešķiršanu senioriem (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.
Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) aicina Saeimas deputātus atbalstīt labklājības ministres Ramonas Petravičas (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) priekšlikumu par 200 eiro atbalstu pensiju saņēmējiem, informēja federācijas valde.

LPF priekšsēdētāja Aija Barča vērsīsies pie visām Saeimas frakcijām, tostarp Sociālo un darba lietu komisijā, lai uzsvērtu nepieciešamību krīzes laikā izmaksāt atbalstu arī senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tāpat tiks uzsvērta nepieciešamība atbalstu piešķirt arī citām vismazāk aizsargātajām grupām - cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības, sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem un cilvēkiem, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju.

Barča šo jautājumu pārrunājusi ar labklājības ministri, paužot atbalstu viņas piedāvājumam par 200 eiro palīdzību pensiju un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem.

LPF priekšsēdētāja norāda, ka Lietuvā jau šāds atbalsts pensionāriem 200 eiro apmērā ir piešķirts. Viņasprāt, šāds atbalsts būtu ļoti nepieciešams arī Latvijas senioriem.

"Šajā smagajā laikā cilvēkiem ir grūti tikt pie ārsta, ir atliktas operācijas, vajadzīgas papildu zāles. Gan vecuma, gan invaliditātes pensionāriem šie 200 eiro ir ļoti vajadzīgi," uzsver Barča.

Pēc viņas paustā, šāda atbalsta provizoriskās izmaksas būtu aptuveni 107 miljoni eiro. "Premjers Krišjānis Kariņš (JV) taču teica, ka naudas mums ir tik daudz kā nekad. Tāpēc mums jāatbalsta tie, kas saņem maz un kuri ir pelnījuši, lai par viņiem domātu un viņus atbalstītu," uzskata LPF priekšsēdētāja.

Tāpat viņa uzsver, ka regulāri apmainās ar viedokļiem un priekšlikumiem ar Labklājības ministriju un patlaban tiek spriests par šāda atbalsta kritērijiem. "Ar ministri bijām vienisprātis, ka senioriem, kas mēnesī saņem 1000 vai pat 2000 eiro, naudas, visticamāk, pietiek, savukārt mazo un pavisam mazo pensiju saņēmējiem, atbalsts būtu ļoti nepieciešams," skaidro Barča. Tādējādi viņa pauž viedokli, ka, nosakot atbalsta saņemšanu, ir jārunā par 600 vai 700 eiro pensijas slieksni.

Kā vēstīts, valdība vakar atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz ģimenēm par katru bērnu izmaksāt 500 eiro lielu vienreizēju atbalstu. Par šīm izmaiņām vēl ir jālemj Saeimai.

Šajā kontekstā Patraviča nāca klajā ar priekšlikumu par 200 eiro atbalstu arī pensionāriem un invaliditātes pensiju saņēmējiem, kā arī personām, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, tomēr tas pirmdienas koalīcijas Sadarbības sanāksmes sēdē neguva atbalstu. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ministre pavēstīja, ka neplāno atkāpties no priekšlikuma, solot par to diskutēt dažādos līmeņos.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu