Polijas lielākā opozīcijas partija vēlas liberalizēt abortu likumu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas lielākā opozīcijas partija "Pilsoniskā platforma" ceturtdien preses konferencē Varšavā prezentējusi plānu abortu likuma liberalizēšanai.

Plāns paredz atļaut abortu līdz 12.grūtniecības nedēļai "izņēmuma gadījumos", bet nav norādīts, par kādiem gadījumiem tieši ir runa.

"Pilsoniskā platforma" vēlas arī nodrošināt brīvu piekļuvi kontracepcijas līdzekļiem un avārijas kontracepcijai, neprasot tai ārsta izrakstītu recepti. Partija arī vēlas valsts finansētas mākslīgās apaugļošanas procedūras un garantētu pieeju pirmsdzemdību pārbaudēm un jaunu atbalsta sistēmu vecākiem ar bērniem invalīdiem.

Partija arī vēlas nodrošināt iespēju veikt abortu, ja embrijam tiek konstatēts nemaināms, iedzimts defekts, tostarp Dauna sindroms un nāvējošas slimības.

Polijas Konstitucionālā tiesa 22.oktobrī atzina, ka abortu veikšana nemaināmu, iedzimtu embrija defektu, arī Dauna sindroma un nāvējošu slimību, dēļ ir nelikumīga, jo konstitūcija aizsargā katra indivīda dzīvību.

Tiesas lēmums nozīmē faktisku abortu aizliegumu, jo tiesas noraidītais nosacījums līdz šim bija pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Polijas likumi par abortu ierobežojumiem jau līdz šim bija vieni no stingrākajiem Eiropā.

Katru gadu Polijā tika veikti nepilni 2000 legālu abortu. Taču sieviešu tiesību organizāciju aplēses liecina, ka 20 000 sieviešu ik gadu abortus veic nelegāli vai ārzemēs.

"Pilsoniskā platforma" tikusi kritizēta par to, ka nav ieņēmusi skaidru nostāju abortu jautājumā, neskatoties uz plašajiem protestiem, ko izraisīja Polijas Konstitucionālā tiesas lēmums.

Kritiķi pieļauj, ka partija vilcinājusies, jo nevēlas zaudēt savus konservatīvākos atbalstītājus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu