PVO eksperts noraida Ķīnas teoriju par koronavīrusa ievešanu no ārzemēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimnīca Uhaņas pilsētā Ķīnā.
Slimnīca Uhaņas pilsētā Ķīnā. Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) neturpina pētīt pieņēmumus, ka jaunais koronavīruss sākotnēji varētu būt nonācis Ķīna ar ārvalstu saldēto pārtiku, ceturtdien apliecināja PVO eksperts Pēters Embareks, noraidot Ķīnas teoriju.

VO pārtikas un dzīvnieku slimību eksperts bija vadošais dalībnieks starptautiskajā un Ķīnas zinātnieku komandā, kas nule kā Ķīnā apmeklēja Uhaņu, lai pilsētā, kur vīruss pirmo reizi 2019.gada nogalē tika konstatēts, veiktu izmeklēšanu par tā izcelsmi.

Pagājušajā nedēļā misijas noslēgumā Ķīnas zinātnieks Liaņs Vaņniaņs preses konferencē Uhaņā plaši runāja par saldētās pārtikas teoriju.

Kā preses konferencē Ženēvā sacīja Embareks, pastāv iespēja, ka vīruss Ķīnā reimportēts ar saldētiem produktiem 2020.gadā, kad daudzviet pasaulē bija vairāki koronavīrusa uzliesmojumi, arī pārtikas fabrikās.

Embareks brīdināja, ka šāds transmisijas ceļš būtu ārkārtīgi neparasts, ņemot vērā, ka Ķīnas zinātnieki atraduši vien nedaudzus inficētus produktus, neraugoties uz vērienīgo izmeklēšanu.

2019.gadā vīruss vēl pasaulē nebija nebija izplatīts, un ārvalstu pārtikas rūpnīcās nebija neviena uzliesmojuma.

"Tāpēc hipotēze par vīrusa importēšanu uz Ķīnu šādā ceļā nav kas tāds, ko mēs pētītu," sacīja Embareks.

PVO tomēr pēta varbūtību, ka savvaļas dzīvnieki, kas pārnēsāja vīrusu, audzēti Ķīnas dienvidos un tad pārdoti tirgū tālāk uz ziemeļiem Uhaņā.

Izsekots, ka tirgū daudzu saldēto produktu izcelsme bijusi dienvidos, norādīja Embareks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu