Spānijā pēc repera aizturēšanas turpinās vardarbīgi protesti (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Adria Salido Zarco/SIPA / Adria Salido Zarco/SIPA

Spānijā pēc repera Pablo Hasela aizturēšanas vairākās pilsētās ceturtdienas vakarā izcēlušies jauni protesti, kas pārauguši vardarbībā.

32 gadus vecais Hasels kopā ar saviem atbalstītājiem bija iebarikādējies universitātē, nevēloties doties uz cietumu, lai izciestu viņam piespriesto deviņu mēnešu cietumsodu par ierakstiem tviterī, kuros viņš uzbruka monarhijai un apsūdzēja policiju spīdzināšanā un protestētāju un migrantu nogalināšanā.

Reperis tika notiesāts apsūdzībās par terorisma cildināšanu, apmelošanu, kā arī par neslavas celšanu kronim un valsts institūcijām.

Spānijas policija otrdien iegāja Leridas universitātē un Haselu aizturēja. Vēlāk tajā pašā dienā vairākās Katalonijas pilsētās izcēlās protesti.

Protesti un nekārtības notika arī naktī uz ceturtdienu un ceturtdienas vakarā.

Barselonā ceturtdien protestētāji izveidoja barikādes no atkritumu konteineriem un aizdedzināja tos, ziņo laikraksts "La Vanguardia".

Barselonā tika izdemolēti arī veikali un izsisti laikraksta "El Periodico" biroja logi. Televīzijas demonstrētajos kadros redzams, kā protestētāji apmētā policistus ar akmeņiem un pudelēm.

Protesti notika Valensijā, Žoronā, Taragonā, Leridā, kas ir Hasela dzimtā pilsēta, un citur.

Protestos un nekārtībās ievainoti vairāki cilvēki, tostarp vismaz viens policists, kuram pa galu trāpīja akmens.

Barselonā aizturēti astoņi cilvēki un vēl astoņi aizturēti Valensijā, ceturtdienas vakarā ziņoja Katalonijas policija.

Trešdien sadursmēs starp policistiem un protestētājiem tika ievainoti vairāki desmiti cilvēku un vismaz 42 tika aizturēti, ceturtdien, atsaucoties uz varasiestādēm ziņoja aģentūra "Europa Press".

Hasels ir pazīstams ar saviem galēji kreisajiem uzskatiem, bet viņa apsūdzēšanu un notiesāšanu tiesību aizstāvji uzskata par bīstamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Simtiem mākslinieku ir parakstījuši petīciju, kurā pieprasīta Hasela atbrīvošana. Tostarp petīciju parakstījis režisors Pedro Almodovars un aktieris Havjers Bardems.

Organizācija "Amnesty International" nosodīja Hasela notiesāšanu par dziesmas vārdiem un ierakstiem tviterī, uzskatot viņam piespriesto cietumsodu par netaisnīgu un nesamērīgu.

Pagājušajā nedēļā Spānija solīja samazināt sodus par tādiem noziegumiem kā terorisma cildināšana, naida runa, apvainojumi kronim un reliģisku jūtu aizskaršana, ja tas noticis māksliniecisku, kulturālu vai intelektuālu aktivitāšu kontekstā.

Spānijas vicepremjere Karmena Kalvo no Sociālistu partijas apsūdzēja koalīcijas partnerus - galēji kreiso partiju "Unidas Podemos" - kūdīšanā uz protestiem, kuros piedalījušies tūkstošiem cilvēku.

Kalvo intervijā radio uzsvēra, ka tiesības uz vārda brīvību nevajadzētu aizstāvēt ar vardarbību.

"Unidas Podemos" preses pārstāvis iepriekš tviterī paziņoja, ka atbalsta "jaunos antifašitus, kuri izgājuši ielās, pieprasot taisnīgumu un vārda brīvību".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu