Gruzijā aizturēti vairāki desmiti opozīcijas protestu dalībnieku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija.
Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija. Foto: Lex van LIESHOUT / ANP / AFP

Policija Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi piektdien aizturējusi vairākus desmitus demonstrantu, kas piedalījās opozīcijas rīkotajā protesta akcijā, pieprasot sarīkot jaunas vēlēšanas.

Simtiem protestētāju pulcējās pie parlamenta ēkas, atsaucoties opozīcijas aicinājumam rīkot jaunas vēlēšanas pēc tam, kad par demisiju saistībā ar valdošās partijas plāniem aizturēt vienu no opozīcijas līderiem bija paziņojis premjerministrs Giorgijs Gaharija.

Plāns par trimdā mītošā eksprezidenta Mihaila Saakašvili Apvienotās nacionālās kustības (ENM) priekšsēdētāja Nikas Melijas aizturēšanu izsaucis sašutumu opozīcijā un Gruzijas Rietumu sabiedroto brīdinājumus.

Policija vairākus protestētājus piekāva, un viņi no demonstrācijas vietas tika aizvesti ātrās palīdzības automašīnās, redzams telekanāla "Formula TV" pārraidītajos kadros.

"Policijas patvaļai nav robežu," žurnālistiem piektdienas demonstrācijā sacīja viens no ENM līderiem Levans Habeišvili.

"Viņi ķeras pie represijām, neraugoties uz opozīcijas aicinājumiem deeskalēt politisko konfrontāciju," viņš piebilda.

Gruzijas opozīcijas līderis Melija pēc premjerministra Gaharijas demisijas ceturtdien pieprasīja rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā ziņots, Gaharija, kas pārstāv valdošo partiju "Gruzijas sapnis" un valdības vadītāja amatu ieņem kopš 2019.gada, ceturtdien paziņoja, ka atkāpjas valdības iekšējo domstarpību dēļ par to, kā panākt panākt tiesas sprieduma par Melijas apcietināšanu izpildi.

Tiesa trešdien lēma piemērot opozīcijas līderim pirmstiesas apcietinājumu.

Melija ir apsūdzēts par masu vardarbības organizēšanu pret valdību vērsto protestu laikā 2019.gadā. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, politiķim draud deviņus gadus ilgs cietumsods.

2019.gada protestus izraisīja Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas parlamenta plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Melija viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis kā politiski motivētas, un viņa atbalstītāji paziņojuši, ka neļaus policijai savu līderi aizturēt.

Melijas aizturēšanas orderis ir saasinājis politisko krīzi, kurā Gruzija atrodas kopš parlamenta vēlēšanām oktobrī.

Vēlēšanās uzvarēja "Gruzijas sapnis", bet opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Opozīcijas pārstāvji atteikušies ieņemt savas vietas parlamentā un pieprasījuši jaunas vēlēšanas.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka saistībā ar premjerministra atkāpšanos "uz laiku atlikusi" paredzēto Melijas aizturēšanu.

Tikmēr ASV paudušas "lielu satraukumu par nesenajiem politiskajiem notikumiem Gruzijā".

"Mēs aicinām Gruzijas valdību (..) uzturēt savu uzticību demokrātijas principiem, personas brīvībai un likuma varai, gādājot, ka tās tiesu sistēma un prokuratūra ir brīva no politiskiem aizspriedumiem," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Savukārt Eiropas Savienība (ES) aicinājusi gan varasiestādes, gan opozīciju izrādīt "vislielāko savaldību un atbildību, lai izvairītos no tālākas eskalācijas".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu