Tihanovska: Jāatzīst, ka esam pazaudējuši ielas (12)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska. Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska jaunā intervijā atzinusi, ka protesta kustība esot "pazaudējusi ielas", vēsta portāls "Meduza".

Taču protestētāju aktivitāte varētu atsākties pavasarī, intervijā Šveices izdevumam "Le Temps" paudusi Tihanovska.

"Jāatzīst, ka esam pazaudējuši ielas, mums nav iespēju stāties pretī režīma vardarbībai pret protestētājiem - viņiem ir ieroči, viņiem ir vara, tāpēc, jā, šobrīd izskatās, ka esam zaudējuši," viņa sacīja. "Zinu, ka baltkrievi ir noguruši un baidās. Taču tagad mēs būvējam struktūras rītdienas cīņai."

Tihanovska norāda, ka tiekot strādāts pie tā, lai apvienotu dažādas atšķirīgas iniciatīvas, ko sākuši ārsti, skolotāji un bijušie spēka struktūru darbinieki.

"Mūsu stratēģija ir labāk organizēties un turpināt izdarīt uz režīmu pastāvīgu spiedienu, līdz cilvēki atkal būs gatavi iziet ielās - iespējams, pavasarī," viņa uzsver.

Jautāta par pēdējā laika notikumiem Krievijā, Tihanovska izteicās, ka protesti Krievijā un Baltkrievijā tikai ārēji izskatās līdzīgi, taču tiem pamatā ir atšķirīgi iemesli, tāpēc sadarbība starp abu valstu protesta kustībām neesot gaidāma.

"Abas kustības izskatās līdzīgas tikai no ārpuses: cilvēki iziet ielās, kur viņus nežēlīgi aiztur policija. Domāju, ka tā ir galvenā, ja pat ne vienīgā līdzība," sacīja Tihanovska. "Mērķi un konteksts ir atšķirīgi. Krievijā tie ir mītiņi pret korupciju. Aleksejs Navaļnijs ir politiķis ar ilgu karjeru. Mēs savā valstī vēlamies brīvas vēlēšanas. Nedomāju, ka mums jāsadarbojas."

"Atšķirībā no Baltkrievijas Krievijā vēl nav sasniegts punkts, pēc kura atgriešanās nav iespējama," turpina Tihanovska. "Nav noticis nekas ārkārtējs, joprojām ir vieta kustības nobriešanai un attīstībai.

Krievijā notiek demonstrācijas, bet Baltkrievijā - revolūcija.

Lai arī mums nepatīk šī vārda nokrāsa, mūsu gadījumā tā ir miermīlīga revolūcija."

2020.gada 9.augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas, kurās oficiāli sesto termiņu ieguva valsts autokrātiskais līderis Aleksandrs Lukašenko, kurš pie varas atrodas 26 gadus. Taču Baltkrievijas opozīcija un daudzas Rietumvalstis vēlēšanu rezultātus neatzīst, norādot uz plašu rezultātu viltošanu un kandidātu nepielaišanu. Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlās plašas protesta akcijas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu