"Amnesty International" atsauc Navaļnija atzīšanu par "sirdsapziņas cietumnieku" (19)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" nolēmusi atsaukt Krievijas  opozicionāram Aleksejam Navaļnijam piešķirto "sirdsapziņas cietumnieka" statusu saistībā ar Navaļnija kādreizējiem izteikumiem par migrantiem no Centrālāzijas un Ziemeļkaukāza, vēsta portāls "Meduza".

Par to otrdien paziņoja amerikāņu žurnālists Ārons Matē, un vēlāk portālam "Mediazona" lēmumu apstiprināja "Amnesty International" Krievijas un Eirāzijas nodaļas vadītājs Aleksandrs Artemjevs.

"Jā, mēs vairs neizmantosim frāzi "sirdsapziņas cietumnieks" attiecībā uz Navaļniju. Mūsu juridiskā un politikas nodaļa izpētīja Navaļnija paziņojumus no 2000.gadu vidus un secināja, ka tie uzskatāmi par naida runu," sacīja Artemjevs. "Neskatoties uz to, mēs joprojām pieprasām nekavējoties viņu atbrīvot, jo viņš tiek vajāts tīri politisku iemeslu dēļ."

Artemjevs sacīja, ka cilvēktiesību aktīvistiem "radies iespaids, ka prasības  pārskatīt Navaļnija izteikumus bija daļa no koordinētas ārvalstu kampaņas ar mērķi viņu diskreditēt".

Kāds informācijas avots no "Amnesty International", kurš vēlējās palikt anonīms, portālam "Mediazona" izteica pieņēmumu, ka "cilvēki no "Russia Today" vairākās valstīs" mēģinājuši panākt "sirdsapziņas cietumnieka" titula atņemšanu Navaļnijam. Vismaz divi šādu sūdzību autori atsaukušies uz RT viedokļa sleju autores Katjas Kazbekas "Twitter" ierakstiem.

"Amnesty International" atzina Navaļniju par "sirdsapziņas cietumnieku" 17.janvārī. Šādu statusu organizācija piešķīra pēc Navaļnija aizturēšanas Maskavas lidostā uzreiz pēc  atgriešanās no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijā notikušās indēšanas ar "Novičok".

"Aleksejam Navaļnijam liegta brīvība nodarboties ar politisko aktīvismu un izmantot vārda brīvību. "Amnesty International" viņu uzskata par sirdsapziņas cietumnieku un pieprasa nekavējoties viņu atbrīvot bez jebkādiem papildu nosacījumiem," toreiz pavēstīja organizācija.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu