Kāpēc tik daudzi no mums baidās runāt pa telefonu? (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis runā pa telefonu
Vīrietis runā pa telefonu Foto: Unsplash

Kontakta saglabāšana ar saviem tuvākajiem pandēmijas apstākļos ir kļuvusi īpaši svarīga, tomēr dažiem no mums zvanīšana pa telefonu vai zvana saņemšana ir visai nepatīkama. Kāpēc? 

Bailes zvanīt pa telefonu jeb telefobija, kad cilvēks izvairās no runāšanas pa telefonu, ir biežāk sastopama to cilvēku vidū, kas cieš no sociālās fobijas (sociālās trauksmes), rakstīts izdevumā "The Conversation".

Tiesa, nepatika un bailes no telefona uzreiz nenozīmē, ka tev ir telefobija, tomēr abi šie faktori var būt savā starpā saistīti. Protams, eksistē ļoti daudzi cilvēki, kuriem nepatīk saņemt vai veikt telefona zvanus, tomēr, ja šīs bailes liek tev just dažus noteiktus simptomus, tad tu, iespējams, ciet no telefobijas. 

Dažu telefobijas emocionālo simptomu vidū ir pēc iespējas ilgāka izvairīšanās no telefona zvana veikšanas palielinātas trauksmes dēļ, proti, tiklīdz tu iedomājies par runāšanu pa telefonu, sākas pamatīgs stress un trauksme, kas izpaužas arī sarunas laikā un pēc tās.

Cilvēks satraucas par to, kā izklausīsies, ko teiks, kā atbildēs. Fizisko simptomu vidū varētu būt nelaba dūša, sirdsdarbības paātrināšanās, elpas trūkums, reiboņi un muskuļu spazmas. 

Jā tu jūties tieši tā, tad nebēdā – tu neesi tāds viens. 2019. gadā Lielbritānijā tika veikta aptauja biroju darbinieku vidū un atklājās, ka 76% mileniāļu un 40% vecākas paaudzes cilvēku piedzīvo trauksmi, kad zvana viņu telefons. 61% mileniāļu un 42% vecākas paaudzes cilvēku zvanus mēdz pilnībā ignorēt.  

Tiesa, ja tu ciet no šāda veida simptomiem, pastāv iespēja, kā situāciju pirms telefona zvana un tā laikā padarīt kaut nedaudz labāku un vieglāku. 

Izvairīšanās no telefona zvaniem 

Runāšana ar kādu cilvēku pa telefonu var būt biedējoša, jo mūsu komunikācija ir limitēta, proti, mēs varam izmantot tikai savu balsi. Mēs nevaram paļauties uz žestiem, ķermeņa valodu un acu kontaktu. Mēs sākam koncentrēties uz savu balsi, to apzināties, īpaši pievērst uzmanību vārdu izvēlei. Rezultātā rodas palielināts stress un trauksme. 

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, mēs varam reizēm pat nedēļām un mēnešiem izvairīties no runāšanas pa telefonu. Kādā pētījumā noskaidrojās, ka cilvēki, kuri cieš no sociālās trauksmes, dod priekšroku sarakstei, sakot, ka tā spēj labāk izteikties. 

Daži cilvēki izvēlas saraksti, jo tā viņi iegūst pietiekami daudz laika, lai apdomātu sakāmo. Citos gadījumos šie cilvēki pat spēj radīt pilnīgi citu personību, kas asi kontrastē ar to, kādi viņi ir reālajā dzīvē. 

Pētījumā arī minēts, ka telefobija ir saistīta ar uztraukumu par to, ko otrs cilvēks domās par runātāju. Izvairoties no tūlītējas reakcijas, kas ir neizbēgama telefona sarunā, cilvēks uzskata saraksti par labāku komunikācijas veidu, nebaidoties no atraidījuma vai nevēlama priekšstata. 

Vēl viens iemesls, kāpēc telefona zvans var būt nepatīkams, ir spiediens, ko rada apziņa, ka uz tevi kāds koncentrējas. Klātbūtnes sarunā mums ir vairāki uzmanības novēršanas faktori apkārt, piemēram, mēs varam paskatīties pa logu, vai – ironiski – paskatīties telefonā, vai mums kāds nav zvanījis. Tas viss sarunu var padarīt ikdienišķāku un dabiskāku. Savukārt zvana laikā nav šādu uzmanības novēršanas iespēju, tāpēc cilvēks var sajusties kā viens pats uz skatuves, kuram nekavējoties jāatbild uz jautājumiem. 

Arī klusuma brīži sarunā var būt ļoti nepatīkami. Sarunājoties klātbūtnē, mēs redzam, kad sarunu biedra uzmanība ir novērsta vai viņš domā, tomēr telefona sarunā klusuma mirkļi var šķist neveikli.

Mēs arī esam pieraduši pirms nosūtīšanas rūpīgi pārbaudīt savu ziņu vai vēstuli, tāpēc  telefona sarunā teiktais var šķist impulsīvs un riskants. 

Ir viegli ignorēt vai atlikt zvanus, kad sajūti trauksmi, tomēr, jo vairāk tu prokrastinē, jo lielāka kļūs trauksme. Labās ziņas ir tādas, ka pastāv vairākas tehnikas, kā tikt savām bailēm pāri. 

Pacel telefonu 

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā pārvarēt telefobiju, ir pakļaut sevi telefona zvaniem pēc iespējas vairāk. Jo vairāk tu runāsi pa telefonu, jo mazāk nepatīkami tas būs. Pastāv arī iespēja, ka tavas bailes sakņojas pieredzes trūkumā. Jo vairāk būs pieredzes, jo pārliecinātāks un mierīgāks tu jutīsies. 

Šo pieredzes procesu tu vari sākt, izveidojot cilvēku sarakstu, ar kuriem tev var rasties nepieciešamība runāt pa telefonu. Tie var būt kolēģi vai draugi. Pēc tam aplūko katru no šiem vārdiem un apdomā, kāpēc tev ir neērti ar šo cilvēku runāt pa telefonu. Piemēram, tās var būt bailes no kļūdaina izteikuma vai no tā, ka tevi vērtēs. 

Kad beidzot esi veicis zvanu un tas ir galā, uzskati sevi par uzvarētāju. Tu redzēsi, ka nākamais zvans jau būs vieglāks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu