Vācijas parlaments debatē par sieviešu kvotām uzņēmumu valdēs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Vācijas parlamentā ceturtdien notikušas debates par likumprojektu, kas noteiktu kvotas sieviešu skaitam uzņēmumu valdēs.

Likumprojekts paredz, ka uzņēmumos, kuru valdēs ir vairāk par trim vadītājiem, vismaz vienam no šiem vadītājiem jābūt sievietei.

Likumprojekts ir vēl stingrāks pret uzņēmumiem, kuros vairumu akciju kontrolē federālā valdība. Šajos uzņēmumos valdē būtu jābūt vismaz vienai sievietei pat, ja valdē it tikai trīs cilvēki.

Uzņēmumiem būtu jāsniedz konkrēti paskaidrojumi, ja viņi neplāno iekļaut sievietes savās valdēs, divos nākamajos augstākajos vadītāju līmeņos un uzraudzības padomēs.

Vācijas ģimeņu lietu ministre Franciska Gifeja norādīja parlamentam, ka pašreiz valdēs tikai nedaudz vairāk par 10% locekļu ir sievietes. Ministre sacīja, ka tas ir apkaunojoši, salīdzinot ar citām valstīm.

Opozīcija savukārt kritizēja likumprojektu.

Labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārmeta valdībai, ka tā ar valsts iejaukšanos vēlas uzspiest ideoloģiskas idejas.

Liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) norādīja, ka kvotas reprezentē jaukšanos uzņēmējdarbības brīvībā, un aicināja strādāt pie tā, lai atvieglotu sievietēm darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanu.

Uzņēmumu uzraudzības padomes Vācijā jau ir pakļautas kvotām. Noteikta izmēra uzņēmumiem, galvenokārt uzņēmumiem ar vairāk nekā 2000 darbinieku uzraudzības valdēs 30% jābūt sievietēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu