Hašogi slepkavība: ASV ziņojumā vainots Saūda Arābijas kroņprincis (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans
Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

ASV nacionālo izlūkdienestu direktors piektdien, kā sagaidāms, publiskos ziņojumu, kurā Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans vainots žurnālista un Rijādas režīma kritiķa Džamala Hašogi slepkavībā.

Līdz šim slepenajā ziņojumā, kas balstīts Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un citu izlūkdienestu iegūtajā informācijā, būs apgalvots, ka karalistes de facto valdnieks vadījis ASV bāzētā žurnālista slepkavības organizēšanu Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2018.gada oktobrī.

Cenšoties stiprināt attiecības ar Saūda Arābiju, iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izvairījās no ziņojuma publiskošanas vai kroņprinča vainošanas slepkavībā.

Pirms gaidāmās ziņojuma publiskošanas ASV prezidentam Džo Baidenam bijusi telefonsaruna ar Saūda Arābijas karali Salmanu - kroņprinča tēvu.

Baltā nama paziņojumā par telefonsarunu Hašogi netika minēts, bet Baidens vēl trešdien apliecināja, ka ziņojumu ir lasījis.

Mēnesi pēc slepkavības CIP ar augstu ticamības pakāpi atzina, ka princis Mohammeds licis noslepkavot Hašogi, vēstīja laikraksts "Washington Post".

Vēloties uzturēt labas attiecības ar Rijādu, Tramps publiski kroņprinci slepkavībā nevainoja, kaut arī ASV valdība uzstāja, ka vainīgie ir jāsoda.

ASV izlūkdienesti ieguvuši vairākus pierādījumus, kas liecina par kroņprinča vainu, vēstīja "Washington Post".

Viena šāda liecība ir prinča Mohammeda telefonsaruna ar savu brāli Saūda Arābijas vēstnieku ASV Halidu bin Salmanu. ASV izlūkdienesti veikuši šīs sarunas monitoringu.

Tās gaitā princis Mohammeds teicis brālim, lai viņš mudina Hašogi doties uz Stambulu, lai tur saņemtu laulībām nepieciešamos dokumentus.

Vēl viens pierādījums ir konsulātā notikušās slepkavības gaitas ieraksts, ko veikuši Turcijas izlūkdienesti. No šī ieraksta noprotams, kas notika, ar ieraksta palīdzību identificēti notikumu dalībnieki, turklāt arī gūtas liecības par slepkavības dalībnieku sazināšanos ar Rijādu.

ASV dzīvojušais laikraksta "Washington Post" līdzstrādnieks Džamals Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu, 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu