Indijas Covid-19 vakcīnu izmēģina uz graustu rajonu iemītniekiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/JAGADEESH NV

Indijas centrālās daļas pilsētas Bhopālas graustu rajona iemītniekiem piedāvāts saņemt vakcīnu pret Covid-19 un 750 rūpijas (aptuveni astoņus eiro), tomēr cilvēki, kas piekrituši, saņēmuši nevis vakcīnu, bet iesaistīti vakcīnas klīniskajos izmēģinājumos, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Kā stāsta iedzīvotāji, decembrī graustu rajonā ieradās balts mikroautobuss, uz kura izvietotie skaļruņi pārraidīja vēstījumu: “Nāciet saņemt Covid-19 vakcīnu un 750 rūpijas.” 

Piedāvājumam piekrita vairāki desmiti cilvēku, lielā mērā tieši piesolītās atlīdzības dēļ. 750 rūpijas ir aptuveni divreiz vairāk par summu, ko Bhopālas graustu rajona iemītnieks var nopelnīt vienas dienas laikā. Pandēmijas dēļ gan daudzi Bhopālas graustu rajona iemītnieki ir palikuši bez darba. 

Vēlāk gan aktīvisti izplatījuši informāciju, ka cilvēki Bhopālas graustu rajonā saņēmuši nevis apstiprinātu vakcīnu pret Covid-19, bet gan piedalījušies Indijā izstrādātās vakcīnas “Covaxin” klīnisko izmēģinājumu trešajā posmā. Izmēģinājumu gaitā daļa cilvēku saņēmuši vakcīnu, bet daļa - placebo. 

Vairāki cilvēki, kas piekrituši piedāvājumam, nav zinājuši, ka viņi piedalās izmēģinājumos, nevis saņem vakcīnu. 

“Covaxin” vakcīnu izstrādāja Indijas biotehnoloģiju kompānija “Bharat Biotech” un Indijas Medicīnas pētījumu padome. Vakcīnas klīnisko izmēģinājumu trešajā posmā tika iesaistīti 26 000 cilvēku 26 dažādās vietās visā indijā, tostarp 1700 Bhopālas iedzīvotāji. 

Vairāki medicīnas ētikas eksperti jau pauduši bažas par Bhopālas izmēģinājumu. Vēlāk savu satraukumu pauda arī 40 organizācijas un 180 privātpersonas, ieskaitot sabiedriskās veselības aktīvistus. 

Vakcīnu izstrādātāji un izmēģinājumu veicēji tikmēr norādījuši, ka nekādi pārkāpumi vakcīnas izmēģinājumu gaitā nav tikuši pieļauti. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu