ANO ekspertes mudina veikt Navaļnija indēšanas starptautisku izmeklēšanu (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Divas ANO cilvēktiesību ekspertes pirmdien mudināja veikt starptautisku izmeklēšanu Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas lietā, kā arī pieprasīja opozicionāru Krievijā nekavējoties atbrīvot no cietuma.

ANO vadošā eksperte patvarīgu nāvessodu jomā Aņēze Kalamāra un viedokļa un izteiksmes brīvības eksperte Airīna Hana nākušas klajā ar šo aicinājumu kopīgā paziņojumā.

"Ņemot vērā valsts varasiestāžu neadekvāto reakciju, aizliegto ķīmisko ieroču pielietošanu un mērķtiecīgu slepkavības mēģinājumu shēmu, kas, pēc visa spriežot, tiek īstenota atkārtoti, mēs uzskatām, ka steidzamības kārtā ir jāveic starptautiska izmeklēšana, lai noskaidrotu visus faktus un viestu skaidrību par visiem apstākļiem saistībā ar Navaļnija saindēšanu," norādīja ekspertes.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas šīs apsūdzības noraidījis.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) februārī pieprasīja Navaļniju atbrīvot, jo saskata viņa veselības un dzīvības apdraudējumu. Taču Krievijas valdība noraidīja ECT prasību, nodēvējot to par nelikumīgu jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Kā ziņots, Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu