Lietuvas Valsts drošības departaments: Astravjecas AES ir pretenciozs Krievijas projekts (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Baltkrievijā uzceltā Astravjecas atomelektrostacija (AES) faktiski ir Krievijas projekts, kura īstenošanai pašai Baltkrievijai pietrūkst kompetences, ceturtdien norādījis Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis.

"Mēs tajā saskatām ļoti pretenciozu Krievijas projektu. (..) Bezgala daudz incidentu notiek šajā spēkstacijā, un ir ļoti labi redzams, ka Baltkrievijai pietrūkst kompetences, lai kontrolētu tur notiekošos procesus un risinātu problēmas," viņš sacījis, iepzīstinot žurnālistus ar Lietuvas izlūkdienestu ikgadējo pārskatu par apdraudējumiem nacionālajai drošībai.

"Tādēļ redzam, ka šobrīd jau tiek apsvērta pat iespēja atteikties no patstāvīgas AES ekspluatācijas un vienkārši pārvērst to par [Krievijas valsts kodolenerģētikas korporācijas] "Rosatom" filiāli," pastāstījis Jaunišķis.

Viņš arī atzīmējis, ka Baltkrievija vēlas tirgot Astravjecā saražoto elektroenerģiju Baltijas valstīs. Kā ziņots, Lietuva šo spēkstaciju uzskata par nedrošu un cer, ka Baltijas valstīm izdosies panākt vienošanos par jaunu trīspusējo metodiku, kas nodrošinātu tur ražotās elektroenerģijas nenonākšanu to tirgū.

"Protams, mēs sekojam arī Baltkrievijas centieniem apiet elektroenerģijas tirdzniecības ierobežojumus un realizēt Astravjecā ražoto elektroenerģiju Baltijas valstu tirgū," atzinis VSD vadītājs.

Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcija februārī paziņoja, ka Baltkrievija joprojām nav izpildījusi lielāko daļu uz Astravjecas AES stresa testu rezultātiem balstīto ieteikumu, tādēļ šīs spēkstacijas pirmais energobloks būtu jāaptur.

Astravjecas AES uzcelta 50 kilometrus no Viļņas un nav tālu arī no citām ES dalībvalstīm - Polijas, Latvijas un Igaunijas. AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecības finansēšanai Maskava piešķīrusi 10 miljardu ASV dolāru lielu aizdevumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu