Biedrība “Latvijas Mediju ētikas padome” paplašinās un uzņem trīs jaunus biedrus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ruslan Grumble, Shutterstock.

Tuvojoties biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" izveidotās Ētikas padomes otrā darbības gada noslēgumam, biedrībai pievienojušies trīs jauni biedri – SIA “LA.LV”, AS “SUPERF M” un SIA “4. VARA”. "Latvijas Mediju ētikas padomes" biedru kopskaits nu jau sasniedzis 30, kas ir divas reizes vairāk nekā biedrības dibināšanas brīdī 2018. gada nogalē.

Ētikas padomes otrā darbības gada beigās gaidāma arī biedru kopsapulce, kurā tiks apskatīts un izvērtēts biedrības darbs pagājušajā gadā, uzklausot revidenta atzinumu par biedrības gada pārskatu, kā arī ievēlēti biedrības Ētikas padomes locekļi nākamajam darba cēlienam.

“Mums ir liels prieks uzņemt mūsu pulkā jaunus biedrus, kuri vēlas veicināt ētiskas mediju prakses attīstību un sekmēt pašregulāciju Latvijas mediju telpā. Biedrība savu divu gadu darbības laikā ir ievērojami attīstījusies, dubultojusi biedru skaitu un turpina stabilu izaugsmi, uzskatāmi parādot, ka mediju ētikas jautājumi ir bijuši un būs aktuāli vienmēr,” pauž “Latvijas Mediju ētikas padomes” valdes priekšsēdētājs Jānis Lielpēteris.

Vienu no galvenajiem “Latvijas Mediju ētikas padomes” uzdevumiem pilda biedrības Ētikas padome deviņu cilvēku sastāvā, kas līdz ar katru jauno darbības gadu tiek ievēlēta un apstiprināta biedru kopsapulcē. Tā uzrauga biedrības Ētikas kodeksa principu un normu īstenošanu, izskata sūdzības par ētiska rakstura pārkāpumiem mediju darbībā, kā arī vērtē iespējamus vārda brīvības pārkāpumus. Tāpat biedrības statūti paredz Ētikas padomes tiesības paust viedokli par citiem nozares jautājumiem, kas saistīti ar apdraudējumu mediju videi, redakcionālajai autonomijai un mediju neatkarībai.

Ētikas padome veiksmīgi turpina savu darbību arī ārkārtas situācijas laikā, strādājot attālināti un ikmēneša sēdes organizējot tiešsaistē. Pēdējos mēnešos tā saņēmusi virkni sūdzību no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), sūdzībās cieši savijoties mediju ētikas un juridiskajiem aspektiem. Kā norāda Ētikas padomes locekļi, nereti juridisko pārkāpumu izcelsme ir meklējama ētiska rakstura jautājumos, tomēr šie pārkāpumi ir ļoti atšķirīgi – abu risināšanai ir nepieciešamas dažādas metodes, arī vietas un institūcijas, kur par šiem jautājumiem vērsties, ir citas. Lai šāda tipa sūdzības risinātu pēc iespējas raitāk un efektīvāk, Ētikas padome saredz nepieciešamību ciešāk un aktīvāk sadarboties ar NEPLP.

“Latvijas Mediju ētikas padomes” biedri pārstāv visu formu un žanru medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā. Šobrīd biedrībā apvienojušies 30 biedri – Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Žurnālistu asociācija, Latvijas Reklāmas asociācija, SIA “LETA”, AS “Cits Medijs”, SIA “Novadu ziņas”, AS “Latvijas Mediji”, AS “DELFI”, VSIA “Latvijas Televīzija”, VSIA “Latvijas Radio”, SIA “Firma Zemgale”, SIA “ŽURNĀLS SANTA”, SIA “Cēsu Druva”, SIA “Reģionu Mediji”, VSIA “Latvijas Vēstnesis”, SIA “Stockholm School of Economics in Riga”, SIA “TVNET GRUPA”, SIA “All Media Latvia”, SIA “Cēsu Druva”, SIA “BAUSKAS DZĪVE”, SIA “Staburags”, SIA “JAUNAIS KURZEMNIEKS”, SIA “VALMIERAS.TV”, SIA “VIDZEMES TELEVĪZIJA”, SIA “RED DOT MEDIA”, AS “TV LATVIJA”, SIA “LA.LV”, AS “SUPERF M” un SIA “4. VARA”.

Atbilstoši biedrības Ētikas kodeksa 2.4.punktam tas ir saistošs ne tikai tās biedriem, bet arī personām, kuras rakstveidā apliecinājušas pievienošanos tam. Līdz šim “Latvijas Mediju ētikas padomes” Ētikas kodeksam pievienojušies SIA "DAUTKOM TV", SIA "MEDIASTRIMS", SIA "Kurzemes televīzija", SIA "TV9 Pakalni", SIA "EHO studija", Biedrība "Latviesi.com", SIA "TV Kursa" un SIA "Zemgales Reģionālā televīzija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu