FDP: Šogad no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vēl pieejami €100 miljoni (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Šogad no budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atvēlētajiem 826 miljoniem eiro vēl ir pieejami apmēram 100 miljoni eiro, kārtējā krīzes monitoringa ziņojumā par Covid-19 ietekmi uz valsts ekonomiku un fiskālo situāciju secinājusi Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

Padomē skaidroja, ka Saeimā apstiprinātajā 2021.gada budžetā tika iekļauti Covid-19 atbalsta pasākumi tikai apmēram 150 miljonu eiro apmērā, jo budžeta sastādīšanas procesā Covid-19 otrais vilnis vēl nebija sācies. Tāpēc patlaban lielākā daļa Covid-19 otrā viļņa atbalsta pasākumu tiek finansēta no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". 2021.gada budžetā šai programmai bija paredzēti tikai 26,7 miljoni eiro, bet vēlāk valdība divreiz lēma šo apmēru palielināt - par 300 miljoniem eiro un par 500 miljoniem eiro.

Pēc FDP apkopotās informācijas, no 826 miljoniem eiro konkrētiem pasākumiem jau paredzēti 715 miljoni eiro. Tostarp 110 miljoni eiro dīkstāves pabalstu un subsīdiju izmaksai, kā arī uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanu, bet 211,7 miljoni eiro paredzēti Veselības ministrijai Covid-19 testēšanas mērķu sasniegšanai un medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegāde.

Tāpat 264,5 miljoni eiro paredzēti Labklājības ministrijai, no kuriem lielākie pasākumi ir vienreizējais pabalsts par katru bērnu 500 eiro apmērā. Zemkopības ministrijai kapacitātes stiprināšanai lauksaimniecībā atvēlēti 45,5 miljoni eiro. Līdzekļi piešķirti arī citu ministriju pasākumiem.

Valdība ir konceptuāli pieņēmusi arī citus atbalsta pasākumus, kas paredz 134 miljonu eiro atbalstu nodokļu maksātājiem un 240 miljonu eiro papildu finansējumu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem.

"Lai gan šie pasākumi ir vienreizēji, ir skaidrs, ka tie kopumā pasliktinās valsts budžeta bilanci, īpaši ņemot vērā to, ka tagad ir tikai gada sākums un laika gaitā var būt nepieciešams apstiprināt vēl citus atbalsta pasākumus, ja infekcijas izplatība nemazināsies. Jau šobrīd ir skaidrs, ka atlikušās summas programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" nepietiks, ja visi konceptuāli pieņemtie lēmumi stāsies spēkā. Tas nozīmēs, ka valdībai būs atkal jāpalielina savi aizņēmumi, kas pasliktinās budžetu," pauda fiskālās disciplīnas uzraugi.

Padome kopumā pozitīvi vērtē valdības darbu pie ekonomikas atbalsta pasākumu izveidošanas, sevišķi tās centienus uzturēt dialogu ar uzņēmējiem un sociālajiem partneriem, lai atbalsts būtu mērķtiecīgāks un efektīvāks. Tajā pašā laikā FDP piebilda, ka pēdējo nedēļu notikumi un retorika liecina, ka valdībai draud iespēja krist otrā galējībā - neadekvāti palielināt atbalsta apjomu, it sevišķi grupām, kas nav cietušas Covid-19 krīzē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu