Austrālija cīnīsies pret ES centieniem bloķēt Covid-19 vakcīnu piegādes

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Austrālija vēlas apvienoties ar citām valstīm, lai piespiestu Eiropas Savienību (ES) piegādāt plānotās Covid-19 vakcīnas, otrdien vēsta raidorganizācijas ABC.

ES pagājušajā nedēļā pirmo reizi izmantoja Covid-19 vakcīnu eksporta bloķēšanas mehānismu, liedzot izvest no Itālijas uz Austrāliju "AstraZeneca" vakcīnas 250 000 devu.

Tirdzniecības ministrs Dens Tīhens pavēstīja, ka šis lēmums ir "vakcīnu protekcionisms" un pauda bažas, ka ES var bloķēt tālākas piegādes.

Pēc Tīhena teiktā, viņš plāno strādāt ar Kanādu, Japānu, Norvēģiju un Jaunzēlandi, lai piespiestu ES mainīt savu nostāju.

Vietējie mediji vēsta, ka Tīhens savas bažas jau apspriedis ar ES un Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektori Ngozi Okondžo-Ivealu.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien brīdināja, ka ES var nobloķēt vēl citus Covid-19 vakcīnu eksporta darījumus.

"Tas nebija vienreizējs gadījums," intervijā laikrakstam "Wirtschaftswoche" sacīja Leiena, runājot par vakcīnu eksporta nobloķēšanu no Itālijas uz Austrāliju.

Leiena, aizstāvot Itālijas rīcību, sacīja, ka farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" piegādājis mazāk par 10% no devām, ko ES pasūtījusi periodam no decembra līdz martam.

Uzņēmums samazinājis prognozes par pirmā ceturkšņa piegādēm no 80 miljoniem uz 40 miljoniem devu, to skaidrojot ar ražošanas problēmām.

Pastāvēja aizdomas, ka ES ražotās vakcīnas tiek pārdotas valstīm ārpus bloka, un tas savukārt noveda pie eksporta reģistra izveides.

Mehānisms ļauj nacionālajām varasiestādēm, konsultējoties ar Eiropas Komisiju, bloķēt eksportu no ES, ja bloks uzskata, ka uzņēmums neievēro vienošanos.

Saskaņā ar ES oficiālajiem datiem līdz 26.februārim ES, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 446 miljonus, bija saņēmusi 51,5 miljonus vakcīnu devu.

Līdz šim vakcinācija tiek veikta ar trim ES apstiprinātajām vakcīnām - "Pfizer/BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca".

Sagaidāms, ka ceturtdien Eiropas Zāļu aģentūra ieteiks apstiprināšanai ASV ražotāja "Johnson&Johnson" vakcīnu.

Pagājušajā nedēļā aģentūra sāka Krievijas izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" vērtēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu