Ja Covid-19 izplatītos tikpat strauji kā Igaunijā, Latvijā ik dienu nāktos stacionēt ap 300 pacientu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.

Latvijā attīstoties Igaunijas Covid-19 britu celma izplatības scenārijam, dienā stacionāros varētu nonāk līdz 300 šādu pacientu, pieļauj Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Otrdien, valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē stāstot par situāciju Latvijas stacionāros, NMPD Katastrofu medicīnas centra Dita Heiberga atzina, ka Igaunijā, izplatoties jaunajam celmam, pie Covid-19 slimniekiem tiek saņemts viens izsaukums 20 minūtēs. Modelējot šo situāciju un ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu, varot prognozēt, ka Latvijā šādos apstākļos NMPD pie Covid-19 slimniekiem varētu izbraukt 350 līdz 500 reizes dienā, kas nozīmē 200 līdz 300 stacionēto pacientu ik dienu, salīdzinot ar 70 līdz 80 pašlaik.

"Situācija ir nopietna," uzsvēra Heiberga, piebilstot, ka ir jādomā par apsteidzošiem soļiem, lai pasargātu veselības aprūpes sistēmu no lielākas pārslodzes.

Katastrofu medicīnas centra vadītāja atzina, ka ir samazinājusies infekcijas izplatība stacionāru pacientu vidū.

Saskaņā ar NMPD datiem, katru dienu slimnīcā nonāk arī trīs līdz pieci bērni, kuriem ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijas slimnīcās ievietoti 60 Covid-19 pacienti, tostarp četri pārvesti, bet kopējais pacientu skaits samazinājies no 813 svētdienā līdz 767 pirmdienā, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

No visiem patlaban stacionētajiem Covid-19 pacientiem 683 jeb par 47 mazāk nekā dienu iepriekš ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 84 jeb par vienu pacientu vairāk ir ar smagu slimības gaitu.

Aizvadītās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 100 pacienti, tai skaitā četri pārvesti, bet kopš Covid-19 izplatības sākuma Latvijā no stacionāriem kopumā izrakstīti 8824 šo slimību pārslimojuši cilvēki.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu