Kariņš: Latvijas turīguma pieaugums īstenojams caur viedo reindustrializāciju un eksporta veicināšanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Latvijas valsts un tautas labklājības pieaugumu ir iespējams panākt caur viedo reindustrializāciju un eksporta veicināšanu dažādās jomās, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) šodien paustā Saeimā, prezentējot savu ikgadējo ziņojumu.

Valdības vadītājs vērsa plašu ieskatu Latvijas vēsturē, norādot uz Latvijas tautas agri sasniegto augsto attīstību vairākās jomās salīdzinājumā ar situāciju citās zemēs. Kā piemērus Kariņš minēja arī augsto lasītprasmi jau pirms vairāk nekā 100 gadiem, agrīno urbanizāciju un rūpniecības attīstību Latvijā. No premjera teiktā izrietēja, ka varam sekot savu priekšgājēju labajiem piemēriem, īstenojot mūsdienām atbilstošu industrializāciju.

Premjers norādīja, ka valdība februāra vidū apstiprinājuši nacionālo industralizācijas politiku, lai panāktu produktivitātes pieaugumu.

Viedo reindustrializāciju mūsdienās var veikt gan smagās industrializācijas veidā, gan arī, piemēram, tāds uzņēmums kā SIA "Mikrotīkls", kur augsti izglītoti cilvēki veido jaunas mikroshēmas. Kariņš pieminēja arī izglītības eksportu, kad Latvijā ierodas studenti no citām valstīm, kā arī veselības eksportu un tūrisma industriju, kas atplaukšot pēc Covid-19 pandēmijas beigām.

Premjers norādīja, ka pandēmijas laikā visi esam spiesti domāt par to, kā pārvarēt krīzi, kā pasargāt cilvēku dzīves un veselību.

"Šajā laikā arī jāskatās pāri krīzei uz nākotni. Mūsu pamatmērķis ir celt mūsu valsts un tautas labklājību,"

atzīmēja Kariņš, uzsverot, ka, balstoties uz izstrādāto nacionālo industrializācijas politikas dokumentu, viņš aicina virzīties uz Latvijas viedo reindustrializāciju. Uz to visiem kopā turpmāk jākoncentrējas, uzskata premjers.

Pēc viņa teiktā, valstīs, kur neattīstās rūpniecība, valda nabadzība, bet pēdējo 500 gadu laikā visās valstīs, kur attīstās industrija, tehnoloģijas un eksports, aug labklājība. "Neskatīsimies uz nabadzīgo valstu piemēriem, skatīsimies uz bagātīgo valstu piemēriem," savu uzrunu Saeimai noslēdza Ministru prezidents.

Kariņš savā runā arī vērsa uzmanību uz finansiālo atbalstu dažādās jomās, kas iedzīvotājiem ir pieejams šā gada budžetā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu