ANO Drošības padome pēc Igaunijas ierosmes apspriedīs situāciju Krimā (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Apvienoto Nāciju Organizācija. Ilustratīvs foto.
Apvienoto Nāciju Organizācija. Ilustratīvs foto. Foto: Joaquin Corbalan P, Shutterstock.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome šodien pēc Igaunijas ierosmes rīko augsta līmeņa apspriedi, kas būs veltīta Krimas jautājumam.

Apspriedē, kas notiks virtuāli, paredzēts runāt par situācijas tālāku pasliktināšanos Krimā, ko pirms septiņiem gadiem anektēja Krievija. Galvenā runātāja būs ANO ģenerālsekretāra vietniece cilvēktiesību jautājumos Ilze Brands-Kehre. Pasākumā runās arī Potomakas fonda prezidents un neatkarīgais novērotājs Filips Karbers un Ukrainas pilsoniskās apvienības "Mediju iniciatīva par cilvēktiesībām" koordinatore Marija Tomaka.

"Ar šo apspriedi mēs gribam pievērst ANO dalībvalstu un starptautiskās kopienas uzmanību rupjiem starptautisko tiesību pārkāpumiem, ko Ukrainā septiņus gadus turpina Krievijas Federācija, plašai Krimas pussalas militarizācijai, Krimas tatāru un ukraiņu aktīvistu vajāšanai," pastāstījusi Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.

Apspriedi, ko ierosināja rīkot Igaunija, palīdzējušas organizēt 20 valstis - gan vairākas Drošības padomes locekles, gan citas dalībvalstis no Eiropas un citiem reģioniem.

"Tik liels atbalsts gan no Eiropas, gan citurienes apliecina, ka esam spējuši Drošības padomē pievērst uzmanību jautājumiem, kas ir svarīgi mums, panākuši sapratni un atraduši sabiedrotos visā starptautiskajā kopienā," norādījusi Līmetsa.

Ukrainai piederošo Krimas pussalu Krievija okupēja un anektēja 2014.gadā.

Kopš 2016.gada Drošības padomē notiek šai gadskārtai veltītas apspriedes. 

Igaunija, kas līdz šā gada decembrim ir ANO Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts, līdzīgu neformālu apspriedi rīkoja arī pagājušā gada martā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu