Brazīlija apstiprina "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
AstraZeneca vakcīnas. Ilustratīvs attēls
AstraZeneca vakcīnas. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlija piektdien piešķīra pilnīgu apstiprinājumu Covid-19 vakcīnai, kuru izstrādājusi Oksfordas universitāte un farmācijas kompānija "AstraZeneca", un pauda uzticēšanos šai vakcīnai laikā, kad vairākas valstis ir apturējušas tās izmantošanu.

Federālais veselības nozares regulators "Anvisa" paziņoja, ka nesaskata "nekādu veselības risku iedzīvotājiem saistībā ar šīs vakcīnas izmantošanu", un nomainīja ārkārtas izmantošanas apstiprinājumu ar pilnīgu apstiprinājumu.

"[Vakcīnas] labās puses atsver riskus," paziņoja "Anvisa".

Šāds lēmums pieņemts par spīti tam, ka vairākas valstis, tostarp Dānija, Norvēģija, Bulgārija un Taizeme, piesardzības apsvērumu dēļ ir apturējušas "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu pēc ziņām, ka dažiem tās saņēmējiem izveidojušies asins recekļi.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) piektdien paziņojusi, ka "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas lietošanas pamācībai būtu jāpievieno brīdinājums par iespējamu smagu alerģisku reakciju

Pasaules Veselības organizācija (PVO) gan piektdien paziņoja, ka nav iemesla apturēt potēšanu ar "lielisko" "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu. PVO pavēstīja, ka tā pašreiz pēta datus par vakcīnas drošību, un uzsvēra, ka nav atrasta cēloņsakarība starp vakcīnu un trombu veidošanos.

"Anvisa" apstiprināja arī pretvīrusu medikamenta ''remdesivir" izmantošanu pret Covid-19, lai gan PVO konstatējusi, ka tam ir "maza vai nekāda ietekme" uz mirstību no šīs slimības.

Brazīlija arī paziņoja par Krievijas izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" 10 miljonu devu iegādi. Šī vakcīna tomēr vēl nav apstiprināta Brazīlijā, kas līdz šim izmantojusi tikai divas Covid-19 vakcīnas - "AstraZeneca" vakcīnu un Ķīnā izstrādāto "CoronaVac".

Brazīlijā, kur ir 212 miljoni iedzīvotāju, apmēram 9,3 miljoni ir saņēmuši kādas Covid-19 vakcīnas pirmo devu, bet 3,3 miljoni jau saņēmuši otro devu.

Covid-19 Brazīlijā ir prasījusi 273 000 cilvēku dzīvības. Brazīlija pēc Covid-19 upuru skaita ir otrajā vietā aiz ASV. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu