Latvija piektdien atsāks vakcinēšanu ar "AstraZeneca" (11)

No prioritāri vakcinējamo saraksta neatteiksies
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvija piektdien, 19.martā, atsāks vakcinēšanu ar "AstraZeneca", ceturtdien pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. 

Šāds lēmums pieņemts pēc Eiropas zāļu aģentūras (EZA) atzinuma, ka vakcīna ir droša

Gaidāms, ka jau šovakar vakcinācijas punktu darbinieki saņems informāciju par turpmākajām rekomendācijām un rīt ap pusdielaiku atkal tiks dota zaļā gaisma vakcinēšanai. 

Kā skaidroja Pavļuts, EZA vēl jāapstiprina papildu riska mazināšanas vadlīnijas, kas būs jāņem vērā, darbojoties ar "AstraZeneca". Kad Latvijas institūcijas to nosūtīs vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem, iedzīvotāju potēšana atsāksies.

Ministrs minēja, ka ārstiem varētu būt jāveic papildu novērošanas darbs saistībā ar to informāciju, ko EZA ir ieguvusi. 

Sīkāka informācija gaidāma pēc tam, kad VM būs iepazinusies ar EZA atzinumu. 

Ārsti jau rīt no rīta varēs sazināties ar pacientiem, lai ap pusdienlaiku atsāktu vakcinēšanu.  

Vai vakcīnas un vakcinētāji gatavi?

Ministrs apgalvoja, ka visas "AstraZeneca" vakcīnas devas jau ir izvadātas pa vakcinācijas kabinetiem, kur tās tiek uzglabātas ledusskapjos.

Patlaban Latvijā ir aptuveni 25 000 neizlietotas šīs vakcīnas devas, tomēr, pēc ministra paustā, derīguma termiņi slēgtiem "AstraZeneca" flakoniem ir gana ilgi, lai tie neaizietu zudumā.

Tomēr dažas vakcīnas devas varētu būt aizgājušas postā, ja, kā norādīja Pavļuts, uz pirmdienas vakaru kādi flakoni bija palikuši atvērti, jo tādā gadījumā tos var uzglabāt tikai divas dienas, bet tās nedrīkstēja izmantot otrdien un trešdien. 

Tiesa, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide iebilta, ka, lai atsāktu vakcinēšanu ar "AstraZeneca", pašlaik ģimenes ārstiem vēl nav nepieciešamās oficiālas informācijas un trūkst arī vakcīnu.

Viņa sacīja, ka vēlas sagaidīt no Latvijas valsts atbildīgajām iestādēm atļauju vakcinēt ar "AstraZeneca", kas līdz šim vēl nav saņemta. Organizācijas vadītāja arī atzina, ka "viss notiek pa tumsu, pa nakti", laikus neinformējot ārstus par izmaiņām.

Vienlaikus Veide pauda bažas par vakcīnu trūkumu ģimenes ārstu praksēs, jo šonedēļ piegāžu nav bijis.

"Kā mēs varam zvanīt pacientiem, ja vakcīnu nav?" raizējās asociācijas vadītāja,

komentējot veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pausto, ka vakcinācija rīt pēcpusdienā varēs tikt atsākta.

Veide pieļāva, ka lielākajos vakcinēšanas kabinetos slimnīcās vai veselības centros varētu būt vakcīnu rezerves, taču ģimenes ārstu praksēs tādu lielākoties nav.

Neplāno atteikties no riska grupu prioritāras vakcinēšanas

Ministrs noraidīja iespēju, ka varētu pārskatīt vakcinācijas stratēģiju apstākļos, kad daudzi iedzīvotāji tomēr šaubu dēļ varētu atteikties no vakcīnas, bet daudzi citi savukārt ļoti gaida iespēju vakcinēties. 

Pavļuts norādīja, ka līdz šim veiksmīgi ir noritējusi mediķu, sociālās aprūpes cetru darbinieku un to iemītnieku vakcinēšana, bet patlaban tiek vakcinēti seniori, kas vecāki par 70 gadiem. Šajā vecuma grupā ietilpst vairāk nekā 200 000 iedzīvotāju, savukārt no nākamās otrdienas paredzēts sākt vakcinēt nākamo prioritāro grupu - iedzīvotājus ar hroniskām saslimšanām.

Ideju par atteikšanos no prioritāri vakcinējamām grupām ministrs noraidīja, jo prioritāti vakcinējamās grupas ir ļoti apjomīgas, bet vakcīnu piegādes ir nepietiekamas.

Pavļuts piebilda, ka arī turpmākajos mēnešos saglabāsies vakcīnu deficīts, tāpēc nav gaidāms, ka šī pieeja varētu tikt mainīta.  

Kā ziņots, šonedēļ vakcinēšana ar "AstraZeneca" piesardzības nolūkos tika apturēta, jo izskanēja bažas, ka tā var palielināt trombu veidošanās risku. 

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu. Aģentūras eksperti nonākuši pie skaidra zinātniska slēdziena, ka šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus.

Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu," sacīja Kuka. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu