Ziemeļkoreja pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Malaiziju, kas izdevusi Ziemeļkorejas pilsoni ASV (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas karogs. Ilustratīvs foto.
Ziemeļkorejas karogs. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Edgar Su/File Photo

Ziemeļkoreja piektdien pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Malaiziju, reaģējot uz to, ka Malaizija šomēnes izdeva Ziemeļkorejas pilsoni ASV.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija nosauca šo izdošanu par "nepiedodamu noziegumu", kas izdarīts, "akli pakļaujoties" ASV spiedienam.

Malaizija savulaik bija viena no Ziemeļkorejas nedaudzajām sabiedrotajām, bet abu valstu attiecības pasliktinājās, kad Kualalumpuras lidostā 2017.gada 13.februārī ar ar indīgu vielu VX tika noslepkavots Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams. 

Malaizijas varasiestādes uzskata, ka indi slepkavības īstenotājām iedevuši ziemeļkorejieši. Kims Čennams nomira aptuveni 20 minūtes pēc uzbrukuma ceļā uz slimnīcu.

Attiecības atkal bja sākušas uzlaboties, kad Malaizija paziņoja par savas vēstniecības atkalatvēršanu Phenjanā, bet Ziemeļkorejas negaidītais lēmums piektdien izbeidza šo procesu. 

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņoja par "diplomātisko attiecību ar Malaiziju pilnīgu pārtraukšanu". Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA vēstīja, ka izdotais ziemeļkorejietis bija iesaistījies "leģitīmās" tirdzniecības darbībās Singapūrā. 

Ziemeļkorejas pilsonis Muns Čolmjons 9.martā zaudēja savu pēdējo apelāciju Malaizijas augstākajā tiesā pret izdošanu ASV, kur viņam jāatbild uz apsūdzībām naudas atmazgāšanā.

Muns ir noliedzis apgalvojumus, ka viņš vadījis noziedzīgu grupu, kas pārkāpusi sankcijas, piegādājot aizliegtas preces Ziemeļkorejai, un atmazgājusi līdzekļus caur fiktīviem uzņēmumiem. 

Munam draud četras apsūdzības naudas atmazgāšanā un divas apsūdzības tās plānošanā. Apsūdzības attiecas galvenokārt uz viņa darbu Singapūrā. 

Ir bijuši gadījumi, ka uzņēmumi Singapūrā sūtījuši uz Ziemeļkoreju luksusa preces, tostarp alkoholiskus dzērienus un pulksteņus, kuras ir aizliegts sūtīt uz Ziemeļkoreju saskaņā ar sankcijām, kas noteiktas Phenjanas ieroču programmu dēļ.

Ziemeļkorejai decembrī bija vēstniecības apmēram 25 valstīs, tai skaitā Ķīnā, Kubā, Irānā un Vācijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu