Dumpis: Man katru dienu kāds saka, ka vairs nevar izturēt (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Evija Trifanova/LETA

"Man katru dienu kāds saka, ka vairs nevar izturēt," mikroblogošanas vietnē "Twitter" otrdien atzina infektologs Uga Dumpis, norādot, ka tomēr "vēl jāpaciešas".

"Tiem, kuri tic, ka SARS Cov2 vīruss pastāv, jau īsti nav alternatīvas. Nedrīkst pieļaut saslimstības pieaugumu, līdz katrs, kurš to vēlas, dabū savu vakcīnu. Tas ir reāls tuvākais mērķis. Uz to ir jāiet vienoti un jāpaciešas," raksta Dumpis.

Komentējot vīrusa B.1.1.7 varianta īpatsvara izplatību Latvijā, infektologs otrdien norādīja, ka tas "pieaudzis līdz bīstamam līmenim" (40-50%).

Speciālists uzsvēra, ka saslimstības līknes stabilizēšanās nozīmē, ka ierobežojumi, testēšana un kontaktu meklēšana dod efektu, taču citu valstu pieredze rāda, ka, vēl vairāk pieaugot šī lipīgākā vīrusa varianta īpatsvaram, saslimstība tomēr pieaug, un uz to jāspēj reaģēt.

"Ja kādam šķiet, ka es radu viltus trauksmi, tad ko lai domā par Vāciju, kur saslimstība un mirstība jau ilgstoši ir daudz zemāka nekā mums, turklāt esot daudz augstākai vakcinācijas aptverei. Viņi tikai turpina pastiprināt ierobežojumus, kuri jau tagad ir stingrāki kā šeit," norāda infektologs. 

Viņš pieminējis arī Lielbritānijas pieredzi - šī valsts lielā mērā jau pandēmiju ir apkarojusi, pateicoties ļoti stingrajiem ierobežojumiem un milzīgai vakcinācijas aptverei, taču ieteikumu neceļot bez vajadzības Lielbritānija nostiprinājusi, nosakot, ka par brīvdienu braucieniem uz ārzemēm iedzīvotājiem varēs piespriest 5000 mārciņu sodu

Eiropas valstu pašreizējā pieredze viennozīmīgi rāda, ka ierobežojumu atcelšana pirms augstas vakcinācijas aptveres sasniegšanas noved pie vēl stingrākiem ierobežojumiem, iepriekš paudis infektologs.

Kā labu piemēru, uz kuru tiekties, Dumpis norādījis Dāniju: "Dānijai pašreiz ir viena no augstākajām vakcinācijas aptverēm Eiropā. Ir arī pasaulē labākā testēšanas un sekvenēšanas sistēma vīrusa monitoringam. Tāpēc arī viņu plāni tuvākajam laikam ir optimistiski. Labs piemērs mums kā mazai valstij."

Dānija līdz aprīļa beigām plāno vakcinēt visus iedzīvotājus, kas vecāki par 50 gadiem, vēsta Reuters. 21.aprīlī plānots sākt atvieglot Covid-19 ierobežojumus, ļaujot atkal atsākt darbu frizieriem, spa centriem un citiem pakalpojumiem, savukārt maijā šim piemēram varētu sekot arī restorāni un kinoteātri.

Kā ziņots, Latvijā kopš 17.marta atjaunoti gaisa pārvadājumi uz trešajām valstīm. PAr spīti Ārlietu ministrijas aicinājumam nedoties uz ārvalstīm bez ārkārtējas vajadzības, atsevišķas tūrfirmas atsākušas organizēt atpūtas ceļojumus uz Ēģipti, un daļa sabiedrības šo iespēju arī naski izmanto

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu