Foto ⟩ Islandes vulkāna izvirdums no putna lidojuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

19.martā pēc 900 gadu snaudas pamodās Fagradalsfjadla vulkāns Islandē, un tā izvirdumi turpinās joprojām. Aģentūra AFP publicējusi jaunākos attēlus ar aktīvo vulkānu.

Fagradalsfjadls atrodas apmēram 40 kilometru attālumā no Reikjavīkas. Otrdien bija vērojamas lavas straumes. Lai gan netālu no vulkāna atrodas gan lidosta, gan zvejnieku ciematiņš, tie netiek uzskatīti par apdraudētiem, jo tas ir tā dēvētais efuzīvais izvirdums - lava paceļas no plaisām zemē, nevis izšaujas no vulkāna. Šāda tipa vulkāna izvirdumu laikā visbīstamākās ir gaisā nokļuvušās gāzes.

Foto: JEREMIE RICHARD / AFP

Trīs nedēļas pirms vulkāna izvirduma reģionā bija vērojama liela seismiskā aktivitāte - šajā periodā reģistrēts vairāk nekā 50 000 zemestrīču.

Foto: JEREMIE RICHARD / AFP

"Tas ir apbrīnojami," aģentūrai AFP sacīja 21 gadu vecais inženieris Ulvars Kari Johansons. "Diezgan nelāgi ož. Man vispārsteidzošākie likās oranžie toņi - daudz, daudz tumšāki, nekā varētu domāt."

Islandes Meteoroloģijas dienests otrdien paziņoja, ka vulkāniskā aktivitāte šonedēļ ir mazinājusies, salīdzinot ar aizvadīto nedēļas nogali. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu