PVD robežpunktā atklāj šaurībā un bezgaisā pārvadātus kaķus un suņus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PVD

Pagājušās nedēļas nogalē robežkontroles punktā "Pāternieki" Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) robežinspektori konstatējuši divus pārkāpumus dzīvnieku pārvadājumos, informēja dienestā.

Abi pārkāpumi tika konstatēti pārvadājumam no Minskas Baltkrievijā uz galamērķi Polijā, kur robežinspektori secināja, ka diviem sūtījumiem - 16 suņiem un septiņiem kaķiem - netiek nodrošināti piemēroti apstākļi, tostarp transporta līdzeklī bija šaurība un bezgaiss.

Dienesta darbinieki nolēma dzīvniekus sūtīt atpakaļ uz Minsku.

PVD skaidroja, ka pēdējā laikā suņu un kaķu importa pārvadājumu skaits pieaug, jo dzīvnieki, kurus agrāk uz robežas, izvairoties no dažādu formalitāšu kārtošanas un nodevu maksāšanas, uzrādīja kā lolojumdzīvniekus, tagad, pandēmijas diktēto ceļošanas ierobežojumu dēļ, robežkontrolei uzrāda kā komercpārvadājumus.

Tāpat dienestā informēja, ka ceļotājus un to lolojumdzīvniekus uz robežas pārbauda muita, savukārt PVD uz robežas kontrolē mājas (istabas) dzīvnieku komercpārvadājumus, tostarp vai to skaits sūtījumā nepārsniedz piecus dzīvniekus, vai tie ir iegādāti reģistrētā audzētavā, vai tiem ir veterinārais sertifikāts un citi pavaddokumenti, un vai pārvadājumu veic reģistrēts dzīvnieku pārvadātājs.

PVD atgādina, ka gan tad, ja suns vai kaķis ieceļo Eiropas Savienībā kopā ar savu īpašnieku, gan tad, ja dzīvnieks ir komerciāls sūtījums, kuru ieved dzīvnieku pārvadātājs, ir jāievēro dzīvnieku labturības prasības pārvadāšanas laikā, nepieļaujot dzīvnieku savainošanos. Sprostiem jābūt pietiekami lieliem, lai dzīvnieks var gan piecelties kājās, gan apgriezties, tiem ir jābūt nostiprinātiem, vienā sprostā nedrīkst būt vairāki dzīvnieki, jābūt nodrošinātai pietiekamai ventilācijai, barībai un ūdenim.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, dienesta robežinspektori 2020.gadā ir pārbaudījuši vairāk nekā 2200 šādus sūtījumus un vairāk nekā 20 gadījumos pieņemts lēmums dzīvniekus sūtīt atpakaļ. Dienestā norādīja, ka visbiežāk dzīvnieki tiek nosūtīti atpakaļ, jo nav bijuši identificējami, nav bijuši atbilstoši veterinārie sertifikāti, kā arī vairākos gadījumos tika konstatēti pārkāpumi saistībā ar dzīvnieku labturību pārvadāšanas laikā, tostarp nenostiprināti sprosti un nepietiekama ventilācija.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu