ANO Cilvēktiesību padome nosoda nopietnos pārkāpumus Baltkrievijā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piemiņas izrādīšana Ramanam Bandarenkam Minskā.
Piemiņas izrādīšana Ramanam Bandarenkam Minskā. Foto: STRINGER / AFP

ANO Cilvēktiesību padome trešdien pieprasīja Baltkrievijai izbeigt miermīlīgo protestu brutālo apspiešanu, kā arī aicināja ANO cilvēktiesību augsto komisāri Mičelu Bačeletu sākt izmeklēšanu saistībā ar pretrunīgajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

ANO Cilvēktiesību padomes valstis nobalsoja par rezolūciju, kurā asi nosodīta autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko valdība un tās reakcija uz režīma pretinieku protestiem.

Rezolūcijā padome "nosoda joprojām turpinošos rupjos cilvēktiesību pārkāpumus Baltkrievijā saistībā ar 2020.gada prezidenta vēlēšanām, arī cilvēktiesību un pamatbrīvību sistemātisku neievērošanu".

Eiropas Savienības iesniegtā rezolūcija tika pieņemta ar 20 balsīm "par", septiņām "pret" un 20 atturoties.

Padome vispirms noraidīja 14 papildinājumus, ko bija ierosinājušas Minska, Maskava un Pekina.

Pirms balsojuma Baltkrievijas vēstnieks Jurijs Ambrazevičs dokumentu nosodīja kā "vēl vienu piemēru tam, kā rietumvalstis manipulē ANO savās politiskajās interesēs".

Vairākas valstis Baltkrieviju aizstāvēja, Krievijas vēstniekam Genadijam Gatilovam rezolūciju nosodot kā "kā pilnīgi nepieņemamu" un kā "ekstrēmu politizācijas gadījumu".

Rezolūcijā Baltkrievijas varasiestādes mudinātas "izbeigt pārmērīga spēka izmantošanu pret miermīlīgiem demonstrantiem, spīdzināšanu un citu nežēlīgu, necilvēcīgu vai pazemojošu izturēšanos vai sodus un piespiedu pazušanu".

Varasiestādēm arī pieprasīts pārtraukt "cilvēku patvarīgas aizturēšanas, apcietināšanas un ieslodzīšanas cietumos par viņu cilvēktiesību īstenošanu".

Rezolūcijā varasiestādēm arī pieprasīts "nekavējoties un bez priekšnosacījumu izvirzīšanas atbrīvot visus politieslodzītos, žurnālistus un citus mediju līdzstrādniekus, cilvēktiesību aizstāvjus, streiku komiteju locekļus, studentus un tos, kas patvarīgi aizturēti pirms prezidenta vēlēšanām, to gaitā un pēc tām par savu cilvēktiesību un pamatbrīvību īstenošanu".

Varasiestādes mudinātas "nodrošināt brīvas un godīgas vēlēšanas un iesaistīties patiesā dialogā ar politisko opozīciju, lai atjaunotu un uzturētu likuma varu, demokrātiju un cieņu pret cilvēktiesību likumiem un standartiem".

Rezolūcijā Minska mudināta nodrošināt visu pārkāpumu "neatkarīgu, caurredzamu un objektīvu izmeklēšanu".

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesta kustība pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un autoritāro līderi Lukašenko.

Protestētāji pieprasa Lukašenko atstādināšanu no varas valstī, politieslodzīto atbrīvošanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu