Tiesai nodod "Baltijas mediju alianses" līdzīpašnieka krimināllietu par ES sankciju pārkāpšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzēts SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) līdzīpašnieks Oļegs Solodovs.
Apsūdzēts SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) līdzīpašnieks Oļegs Solodovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā apsūdzēts SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) līdzīpašnieks Oļegs Solodovs un viņa līdzgaitnieks, Igaunijas pilsonis Marguss Merima par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pārkāpšanu.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka sēdes datums vēl nav nozīmēts.

Neminot apsūdzēto vārdus, prokuratūra paziņojumā presei raksta, ka saskaņā ar celto apsūdzību abas personas, divu juridisko personu labā uz sadarbības līgumu pamata, nodrošināja finansējumu kādai ES sankciju sarakstā iekļautai personai.

Pārkāpjot sankciju aizliegumu, personas rīcībā nonāca vairāk nekā desmit miljoni eiro. Minētās darbības apsūdzētie veica, lai gūtu peļņu, pārkāpjot ES sankciju režīmu. Kriminālprocesā uzlikts arests mantai vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Krimināllikums par minēto nodarījumu paredz brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Prokurors arī pieņēmis lēmumu nodot tiesai procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām.

Jau ziņots, ka krimināllietu pirms nodošanas prokuratūrā apsūdzību uzrādīšanai izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD). Lai arī dienests sākotnēji kriminālprocesā aizturēja vēl vairākas personas, prokuratūrā jau iepriekš norādīja, ka apsūdzības uzrādītas tikai divām personām.

Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" iepriekš vēstīja, ka pie atbildības saucamās juridiskās personas ir BMA, kam pieder vairāku populāru Krievijas telekanālu pārraidīšanas tiesības Baltijā, un ar to saistītais Lielbritānijā reģistrētais uzņēmums "Baltic Media Alliance Ltd.".

"Re:Baltica" iepriekš veiktā izpēte liecina, ka runa varētu būt par mediju grupas gadiem ilgušiem pārskaitījumiem Krievijas uzņēmumam, kura līdzīpašnieks ir Krievijas prezidentam pietuvinātais baņķieris Jurijs Kovaļčuks. Viņš kopš 2014. gada ir ES sankciju sarakstā par Kremļa politikas atbalstīšanu ar mērķi destabilizēt situāciju Ukrainā. Kovaļčuks tika iekļauts ES sankciju sarakstā kā "Bank Rossija" lielākais akcionārs.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā ar VDD sadarbojusies NEPLP, kura 2019.gada novembrī aizliedza "Pirmā Baltijas kanāla" īpašniekam BMA pārraidīt deviņus Krievijas kanālus, jo to patiesais labuma guvējs esot Kovaļčuks.

VDD 2019.gada 4.februārī, veica vairākas kratīšanas Rīgā un Tallinā. 

Kā toreiz informēja VDD, dienas gaitā sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju (KAPO) tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas objektos Rīgā un tās apkaimē, kā arī Tallinā, to laikā iegūstot lielu skaitu dokumentu un datu nesēju.

BMA reģistrēta 2007.gada maijā, liecina "Firmas.lv" informācija. BMA ir pieci meitasuzņēmumi - "Pirmais Baltijas kanāls", "Baltijas mediju reklāma", "Tem LV", "Izdevniecības nams "Print Media"", "Ren TV Baltic".

2019.gadā BMA apgrozīja 13 421 988 eiro, bet peļņu veidoja 1 315 930 eiro.

BMA ietilpst televīzijas kanāli Baltijā. Uzņēmums producē vietējās televīzijas ziņas Latvijā un Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu