"Kad skatos uz Džordžu Floidu, skatos uz savu tēvu, brāli, brālēniem." Policista Šovena prāvā izskan pirmās liecības (9)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Plakāts ar Džordžu Floidu, Mineapolisas policists Dereks Šovens.
Plakāts ar Džordžu Floidu, Mineapolisas policists Dereks Šovens. Foto: Handout / Minnesota Department of Corrections / AFP, KEREM YUCEL / AFP

ASV turpinās melnādainā Džordža Floida nonāvēšanā apsūdzētā Mineapolisas policista Dereka Šovena tiesāšana. 18 gadus vecā notikušā aculieciniece Darnella liecināja, ka naktīs joprojām "nevar aizmigt un atvainojas" par to, ka toreiz nerīkojās aktīvāk, vēsta raidorganizācija BBC.

Prāvas otrajā dienā liecības sniedza četri prokuratūras uzaicinātie notikušā aculiecinieki, kuri tolaik vēl nebija sasnieguši 18 gadu vecumu. Viņi sniedza liecības izslēgtu kameru priekšā un tiesā tika identificēti tikai pēc vārda.

Tolaik 17 gadus vecā Darnella ar savu deviņgadīgo māsīcu, dodoties uz veikalu, kļuva par lieciniecēm Floida aizturēšanai. Viņa uzņēma video, kurā redzams, kā Šovens gandrīz deviņas minūtes ar ceļgalu uzsēdies Floidam uz kakla, kamēr viņš zaudēja dzīvību.

Viņa norādīja, ka esot sākusi filmēt, jo "es redzēju pārbijušos vīrieti lūdzamies, lai viņu atstāj dzīvu; tas nebija lāgā - viņš cieta sāpes".

Darnella sacīja, ka dzirdējusi Floidu sakām, ka viņš nespēj paelpot.

Jaunā sieviete sacīja, ka redzētais esot atstājis uz viņu neizdzēšamu iespaidu. "Kad skatos uz Džordžu Floidu, es skatos uz savu tēti, es skatos uz savu brāli, uz saviem brālēniem, uz saviem tēvočiem - jo viņi visi ir melnādaini," raudot liecināja Darnella. "Un es redzu, ka tas varēja būt jebkurš no viņiem."

"Es naktī nevaru aizmigt un atvainojos Džordžam Floidam par to, ka neizdarīju ko vairāk," viņa sacīja.

Liecību sniedza arī viņas deviņus gadus vecā māsīca. Viņa teica, ka redzētais esot licis just "skumjas un tādas kā dusmas".

"Izklausījās, ka viņam sāp," norādīja meitene.

Otrdien liecināja arī 18 gadus vecā Elisa un 17 gadus vecais Keilens, kuri Floida aresta laikā atradās pie veikala. Abi aprakstīja, ka esot jutušies bezspēcīgi, vērojot Floida dzīves pēdējos mirkļus, līdz "viņš tur tikai gulēja, vairs necīnoties un nepretojoties".

Pēdējo liecību otrdien sniedza Ženevjēva Hansena - ugunsdzēsēja, kura ārpus darba laika kļuva par notikušā aculiecinieci. Viņa liecināja, ka Šovens un pārējie policisti neesot viņai atļāvuši sniegt Floidam medicīnisko palīdzību, kas būtu izglābusi viņa dzīvību.

Floida nonāvēšana 2020.gada vasarā aizsāka protestu vilni ASV un citviet pasaulē.

45 gadus vecais Šovens noliedzis vainu izvirzītajās apsūdzībās - otrās pakāpes netīšā slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un otrās pakāpes nonāvēšanā.

Atsaucoties uz video, kurā redzami Floida dzīves pēdējie brīži, prokuratūra apgalvo, ka Šovens 2020.gada 25.maijā aresta laikā lietoja pārmērīgu spēku un netīši nonāvēja Floidu. 

Savukārt Šovena advokāti mēģinās pierādīt, ka Floids gāja bojā no nesaistītām veselības problēmām un narkotiku lietošanas un ka Šovens aresta laikā sekoja policijas protokolam.

Šogad tiks tiesāti arī pārējie trīs policisti, kas Floida aresta laikā bija kopā ar Šovenu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu