Kur snīpis? Nažu dancināšana, cūciņa, lunkošanās u.c. Lieldienu rotaļas (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Alinute Silzeviciute, Shutterstock.

Tā kā publiskie Lieldienu svētki nav atļauti, ierosinām tuvāko lokā izmēģināt kādu jestru Lieldienu rotaļu. Smiekli un jautrība garantēti!

Olu meklēšana

Vistradicionālākā, bet bērniem aizvien mīļa nodarbe. Olas vislabāk slēpt, kamēr meklētāji vēl guļ un zaķis var paspēt izdēt tās visslēptākajās vietās. Tad nu gan laiks lēkt ārā no gultas un skriet lasīt oliņas!

Olu ripināšana

Foto: Ieva Lūka/LETA

Nepieciešams paplats dēlis vai lēzena silīte, ko varam nolikt slīpi. Brīvā dabā tas var būt lēzens pakalniņš. Pirmais olu ripinātājs mēģina aizripināt olu, cik tālu vien iespējams. Nākamais mēģina šo olu panākt - pieskaroties tai. Ja tā notiek, abas olas paņem ripinātājs, ja ne - spēli turpina nākamais. Uzvar tas, kurš visbagātākais ar olām!

Cūciņa

Sētas vidū izrok mazu bedrīti, kurā būs jāieripina koka klucītis, saukts par cūciņu. Viens nostājas pie bedrītes ar koka nūju, tas ir bedrītes  sargātājs, bet pārējie sastājas apkārt aplī ar nūjām un mēģina cūciņu iedzīt sargātāja bedrītē. Ja kādam spēlētājam tas izdodas, viņš stājas sargātāja vietā.

Lunkošanās

Uz grīdas izber linsēklas (tās ir visslīdīgākās), apliek apkārt jostu, lai iznāktu aplis. Aplī liek katrs pa vienai olai. Tad ar otru olu sit pa olu, kas ir aplī, tā, lai tā ripotu un pieskartos kādai citai olai, kuru tad drīkst paņemt sev. Ja nepieskaras, tad jāatstāj otrā ola aplī iekšā.

Karotes ķeršana

Vienam aizsien acis, un tas prasa: "Kur tu mani vedīsi?" - "Uz cūkkūtiņu putru ēst" - "Vai karote ir?" - "Meklē pats!" Tad spēlētāju ar aizsietajām acīm vairākas reizes apgriez ap asi un visi sāk bēgt, bet ķērājs lūko kādu sagūstīt. Kuru noķer, tas stājas ķērāja vietā.

Nažu dancināšana

Ja Lieldienās ugunskurs sakurts, tad mēdz "nažus dancināt" jeb spēlēt spēli ar citu izjokošanu. Kāds no bara, cepuri uz ugunskura pamatīgi nokvēpinājis, pienāk pie citiem un solās nažus dancināt. Kas to nezina, pienāk klāt skatīties. Tad aicinātājs nosmērē šim ar cepuri seju un saka: "Lūk, kā nažus dancina!" Izjokotais nu lūko atkal kādu citu piemānīt.

Kur snīpis?

Viens spēlētājs satver otra degunu un jautā:

- Kur snīpis? - Ezerā.

- Ko dara? - Olas dēj.

- Cik piedēja? - Daudz.

- Kādas? - Visādas: sarkanas, dzeltenas, zelta, baltas, netīras, sapuvušas.

- Kuru man dos? - Sapuvušo, netīro,

Nu jautātājs otra degunu spiež arvien stiprāk un tik ilgi, kamēr tiek apsolīta vislabākā ola!

Rotaļa "Si, si, sietiņ!"

Rotaļnieki sastājas kolonnā cits aiz cita, viens stāv kolonnai priekšā un sāk sarunu:

- Si, si, sietiņ!

- Ko sietiņš grib?

- Smalkos miltiņus!

- Ķer, kas pakaļā!

Pēdējais skrien trīsreiz apkārt rindai, un jautātājs viņu ķer. Ja noķert neizdodas, tad vai nu jāķer vēlreiz (bēdzējs nostājas rindas priekšā), vai arī jādod ķīla un jāliek cits par ķērāju. Ja izdodas noķert pirmajā reizē, tad abi nostājas rotaļnieku rindas sākumā, un nākamo reizi skrien citi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu