Pārtrauc strādāt pidžamā! Kā uzturēt produktivitāti, strādājot no mājām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kuram tā ir laime, kuram skāde, bet nu jau ir apritējis gads, kura laikā vairums cilvēku ir pielāgojušies attālinātam darbam. Darbs no mājām var būt izaicinošs un mēs neviens nezinām, cik ilgi tas tā vēl turpināsies, tāpēc, lūk, ko likt aiz auss, lai pavairotu produktivitāti un uzturētu labsajūtu.

Pārtrauc strādāt no dīvāna vai gultas

Foto: Unsplash

Ierobežotas platības dēļ daudziem vienas un tās pašas četras sienas ir kļuvušas par darba telpu, ēdamistabu, sporta zāli un atpūtas vietu reizē. Centies nodalīt zonu, kuru atvēlēsi tikai un vienīgi darbam. Ideālā kārtā tā būtu atsevišķa telpa, bet diemžēl lielākajai daļai nav iespējas ierīkot īpašu darbavietu. Neatkarīgi no tā, kur ieviesīsi savu darba stūrīti, tam ir jābūt ērtam, pretējā gadījumā cietīs gan ķermenis, gan prāts. Pārliecinies, ka krēsls un galds ir ergonomiski pielāgoti. Darbavieta, kas nav ērti iekārtota, radīs stresu ķermenim, radot grūtības koncentrēties darbam.

Neaizraujies ar pārmērīgu dekorēšanu

Foto: Unsplash

Jebkurā darba telpā tādi traucējoši faktori kā attēli vai lieli dekori var ietekmēt produktivitāti. Darba zonu var izskaistināt, bet ieturi to pēc iespējas minimālā stilā. Ieteicams izmantot telpaugus vai vienu attēlu/gleznu rāmī. Lai vairotu produktivitāti atbrīvojies no kā fiziskiem, tā arī vizuāliem traucēkļus. Jo mazāk telpā ir lietu un dekoru, ko apskatīt, jo vieglāk fokusēties darbam. Tāpat arī nekārtība negatīvi ietekmē koncentrācijas spējas. Mūsu smadzenes darbojas labāk, ja tās netiek pārslogotas ar informāciju, taču nekārtībai ir tendence pārslogot smadzenes pašiem to nemaz neapzinoties.

Nē pidžamai

Foto: Unsplash

Lai arī varētu būt vilinoši visu dienu strādāt pidžamā, tas tomēr var ierobežot produktivitāti. Turklāt, lai saģērbtos darbam no mājām nav agri jāceļas. Pirms pandēmijas ikdienā ģērbšanās bija viena no pirmajām darbībām, ko veic, lai sāktu dienu. Darba dreskodi katrā darbavietā ir individuāli un pat, ja dažiem darba devējiem nerūp, kas padotajiem ir mugurā, apģērbs tomēr spēlē nozīmīgu lomu darba produktivitātes vairošanā. Tas nenozīmē, ka no mājām ir jāstrādā uzvalkā, taču apģērbs, kas nav treniņbikses un mājas t-krekls palīdzēs iesākt dienu, kā arī būsi vienmēr gatavs negaidītiem darba videozvaniem.

Nestrādā ilgāk par savām darba stundām

Foto: Unsplash

Sastādi darba grafiku, balstoties uz sava darba uzdevumiem un specifiku, vai centies strādāt tādā pašā ritmā kā darba ikdienā klātienē. Tā kā vairs nav jāpavada laiks ceļā uz un no darba, daudziem, strādājot no mājām, šķiet, ka dienā pēkšņi parādās vairāk stundu. Tomēr centies neaizpildīt šo “papildus” laiku ar vairāk darba.  

Nesēdi pie datora visu dienu

Foto: Unsplash

Sastādi pārtraukumu grafiku. Pārtraukumi palīdz veicināt produktivitāti un radošumu. Ilgstoši strādājot bez brīvbrīžiem, rodas stress un spēku izsīkums. Pārtraukumi, atrodoties mājās, var atbrīvot no saspringuma, sēžot krēslā, kas nav paredzēts darbam, un ļauj izvairīties no vienmuļības. Strādājot bez pārtraukumiem, savu darba dienu nepadarīsi produktīvāku. Pārtraukumi nav laika izšķiešana, bet gan nepieciešami tavai labsajūtai un efektīvākām darbaspējām.

Iestati atgādinājuma signālu, kad ir pienācis brīvbrīža laiks. Ir daudz pārtraukumu plānošanas metožu un diskusiju, cik ilgam tam ir jābūt – katrs var piemeklēt sev efektīvāko. Viena no populārām metodēm ir piecu minūšu pārtraukums ik pēc 25 minūtēm. Piecas minūtes ir piemērots laiks, lai neiestātos prokrastinācija. Šajā laikā vari iziet īsā pastaigā, uzelpot svaigu gaisu, uztaisīt pāris stiepšanās vingrojumus, piekārtot darba vietu vai citu mājas zonu, uztaisīt uzkodas vai kafiju, vai darīt jebko citu, kas tīk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu