Dusi saldi, princi Filip! Interesanti fakti par karalienes Elizabetes mūža mīlestību (10)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Bekingemas pils sēro, jo no šis pasaules 99 gadu vecumā 9. aprīļa rītā atvadījies Lielbritānijas karalienes Elizabetes II mīļotais vīrs, Edinburgas hercogs, princis Filips. Princis nodzīvojis garu un bagātu mūžu, tāpēc atcerēsimies viņu ar lielu cieņu un apbrīnu!

Edinburgas hercogam pērn, 10. jūnijā, apritēja deviņdesmit deviņi gadi. Pēdējo dzimšanas dienu, kuru viņam nekad nav paticis atzīmēt, princis sagaidīja Vindzoras pilī kopā ar mīļoto sievu jeb, kā viņš viņu dēvēja, "manu mazo kāpostiņu", Lielbritānijas karalieni Elizabeti II (94).

Šogad tapis arī skaistais fotoattēls, ar kuru Bekingemas pils dalījās publiski, atzīmējot karaļpāra 73. kāzu gadadienu. Foto rāda, kā vecvectētiņš un vecvecmāmiņa iepriecināti skatās uz košo kartīti, ko viņiem izgatavojuši Kembridžas hercoga un hercogienes trīs bērni.

Foto: SIPA/Scanpix

Princis Filips, lai gan pēc etiķetes sabiedriskajos pasākumos vienmēr stāvēja pussolīti aiz Viņas Augstības, patiesībā bija drošākais karalienes plecs un lielākā uzticības persona. Patiesībā princis Filips bija vienīgais cilvēks visā pasaulē, kas Lielbritānijas karalieni redzēja kā sievieti vārdā Elizabete. 

"Princis Filips ir vienīgais cilvēks pasaulē, kurš izturas pret karalieni kā pret parastu cilvēku - es domāju, ka viņa to ļoti novērtē,"  sacīja karalienes bijušais privātais sekretārs lords Čarterijs. Arī karalienes mazdēls princis Harijs reiz "ABC News" sacīja: "Es domāju, ka bez viņa viņa būtu nedaudz pazudusi." Lai arī bieži neizpauž jūtas pret vīru, pati karaliene ir atzinusi: "Viņš gluži vienkārši ir bijis mans spēks, kurš palicis visus šos gadus līdzās..."

Foto: AFP/SCANPIX

Interesanti fakti par Edinburgas princi Filipu

* Filipa Mauntbatena tituli: Edinburgas hercogs, bijušais Grieķijas un Dānijas princis, Merionetes grāfs un Grinvičas barons, Lielbritānijas konsorts (oficiāli šo titulu nav pieņēmis), karalienes Elizabetes II vīrs.

* Princis Filips nav brits. Princis Filips 1921. gada 10. jūnijā piedzima Grieķijā, Korfu salā grieķu - dāņu karaliskajā ģimenē. Līdz ar to vīrietis, kuru apprecēja Anglijas Baznīcas vadītāja karaliene Elizabete II, ir kristīts grieķu pareizticībā.

* Princis Filips gada vecumā kopā ar ģimeni bija spiests emigrēt uz Angliju. Filipa tēvs, princis Andrejs piederēja pie Grieķijā valdošā dāņu nama Gliksburgu dinastijas (Grieķijas karaļa Džordža I dēls), bet viņa sieva, Filipa māte Alise nāca no dāņu Batenbergu dzimtas. 

Foto: Reuters/ScanPix

* Filips mācījies vienkāršā skolā Skotijā. Pēc tam iestājās Karaliskajā jūras spēku koledžā Dartmutā. Līdz pat Elizabetes II kronēšanai viņa dzīve bija saistīta ar jūras spēku floti. 

* Otrā pasaules kara laikā leitnants princis Filips bija jūras spēku lidotājs. Piedalījās gaisa kaujā par Britāniju, pavadīja pazīstamos polāros jūras konvojus ar angļu un amerikāņu palīdzību Padomju Savienībai. 

* 1947. gadā apprecējās ar princesi Elizabeti. Pirms laulībām pieņēma uzvārdu Mauntbatens. Viņš atteicās no Grieķijas prinča un dāņu prinča tituliem un pieņēma Lielbritānijas pilsonību. 

* Filipam un Elizabetei ir četri bērni - princis Čārlzs, princese Anna, Endrjū, Jorkas hercogs un Eduards, Veseksas grāfs.

* 1957. gadā, pēc sievas kāpšanas tronī, no viņas ieguva Lielbritānijas prinča titulu (ierasti tas tiek piešķirts tikai karaliskā ģimenē dzimušajiem).

* Pirmais no britu karaliskās ģimenes, kas 1973. gadā apmeklēja PSRS.

Foto: AP/Scanpix

Amizanti fakti par princi Filipu

  • Par spīti angļu tējas dzeršanas tradīcijām, princis priekšroku deva melnai kafijai.
  • Starp citiem karaliskajiem hobijiem Filips gleznoja ar eļļas krāsām. Angļu mākslinieks un rakstnieks Hjū Kasons viņa darbus raksturojis kā "stipras krāsas, enerģiski otas triepieni".
  • Kad piedzima viņa pirmais bērns, princis Čārlzs, Filips ziņoja: "Viņš izskatās pēc plūmju pudiņa!"
  • Bet savu mīļoto sievu princis dēvēja par  “mon petit chou”, kas franciski nozīmē "mans mazais kāpostiņš".  Burvīgi, vai ne? 
  • Zināt, kādu kāzu dāvanu viņš pasniedza Elizabetei? Filips atmeta smēķēšanu viņu kāzu rītā.
  • Filips pats dizainēja gredzenu savai līgavai, tajā tika ielikts briljants, kas bija viņas mātes tiārā. 
Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu