Tiesībsargs: Ikviens Latvijā dzīvojošais ir tiesīgs uz ģimenes ekonomisko un sociālo aizsardzību (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ikviens Latvijā dzīvojošais ir tiesīgs uz ģimenes ekonomisko un sociālo aizsardzību, kā arī vienlīdzīgu situāciju attiecībā uz valsts nodevas apmēru pret likumiskajiem mantiniekiem, komentējot Satversmes tiesas spriedumu, aģentūrai LETA sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš norādīja, ka Satversmes tiesas spriedums ir pasludināts un stājies spēkā, līdz ar to tas ir vispārsaistošs. 

"Uzskatu, ka ikviens Latvijā dzīvojošais cilvēks ir tiesīgs uz ģimenes ekonomisko un sociālo aizsardzību. Satversmes tiesa ir atzinusi, ka testamentārie mantinieki, kuriem ir ciešas saiknes, ir nevienlīdzīgā situācijā attiecībā uz valsts nodevas apmēru pret likumiskajiem mantiniekiem," uzsvēra Jansons.

Jansons piebilda, - lai labotu šo netaisnību, Tiesībsarga birojs vērsās Satversmes tiesā ar pieteikumu, un tiesa atzina, ka attiecīgā apstrīdētā norma neatbilst Satversmei.

Arī Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir pavēstījis, ka pasludināts vēl viens ST spriedums par nepieciešamību juridiski sakārtot viendzimuma pāru attiecības.

LETA jau ziņoja, ka Satversmes tiesa par neatbilstošu valsts pamatlikumam atzinusi normu, kas mantojuma atstājēja partnerim nosaka valsts nodevas apmēru par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Par neatbilstošu Satversmei atzīts Ministru kabineta "Noteikumu par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 13.punkts, ciktāl tas attiecas uz mantojuma atstājēja pārdzīvojušo tā paša dzimuma partneri, kuram ar mantojuma atstājēju bija izveidota ģimene.

Līdz ar to šis ir otrs viendzimuma pāriem labvēlīgais spriedums, ko Satversmes tiesa pieņēmusi pēdējo mēnešu laikā. Minētā norma atzīta par spēkā neesošu no 2022.gada 1.jūnija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu