Norīkojumu gatavošanu vakcīnai pret Covid-19 ģimenes ārsti vērtē kā lieku slogu (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide Foto: Ieva Čīka/LETA

Nepieciešamību senioriem un hroniski slimajām personām saņemt ģimenes ārsta norīkojumu pret Covid-19 vakcīnas saņemšanai ģimenes ārsti uzskata par lieku birokrātisku slogu, sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa atzīmēja, ka ģimenes ārstus māc bažas par to, ka viņiem jāizsniedz norīkojumi senioriem vai hroniski slimajiem pacientiem, kaut Vakcinācijas projekta birojam un Nacionālajam veselības dienestam ir pieejamas datu bāzes, kur redzami visi nosūtījumi, diagnozes, izraksti un pat receptes, kā arī personu vecums.

"Bet ārstiem ir birokrātisks slogs izsniegt norīkojumus," uzsvēra Veide, vienlaikus piebilstot, ka to laiku ārsti varētu veltīt pacientiem, kam nepieciešama palīdzība.

Veide aicināja nelikt šķēršļus gados vecāku cilvēku vakcinācijai, jo, lai saņemtu norīkojumu, viņiem ir jāzvana uz ģimenes ārstu praksi un jāgaida savu norīkojumu, kas neveicina vakcinācijas procesu.

Mediķe piebilda, ka šonedēļ e-veselības sistēmā konstatēti būtiski traucējumi, kas nav ļāvuši pilnvērtīgi darboties.

Veide arī teica, ka ģimenes ārstu pacienti tiek sūtīti uz vakcinācijas centriem saņemt savu vakcīnu, tomēr viņi negribot tur iet. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente pieļāva iespēju, ka ģimenes ārsti varētu vakcinēt seniorus un riska grupās esošos, bet centros varētu vakcinēt cilvēkus bez veselības problēmām.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī pirmo reizi tika atvērti speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu. No nākamās nedēļas sāks arī pedagogu un skolu darbinieku vakcināciju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu