NASA atliek Marsa helikoptera pacelšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

NASA tehnisku problēmu dēļ pārcēlusi Marsa helikoptera “Ingenuity” pirmo lidojumu uz 14. aprīli.

Helikopters, kura pacelšanās bija plānota svētdien, tagad paliks nekustīgs uz Marsa virsmas vismaz līdz trešdienai. Lidojums atlikts pēc tam, kad neizdevās pēdējais helikoptera propellera tests, kurā bija plānots sasniegt 2400 apgriezienu minūtē lielu ātrumu.

NASA paziņojumā rakstīts, ka tests tika pārtraukts ātrāk kādas anomālijas dēļ. Inženieri joprojām pēta helikoptera tehniskos datus, lai labāk saprastu, kas tieši notika pēdējā testa laikā. Pagaidām lidojums pārcelts uz 14. aprīli.

Foto: EPA/Scanpix

“Ingenuity” (Atjautība) uz Marsa Džezero krāterī kopā ar pašgājēju “Perseverance” (Neatlaidība) nolaidās 18. februārī. Kopš tā brīža tika meklēta atbilstoša vieta, no kuras helikopters varētu pacelties gaisā. Beigu beigās tā tika atrasta, un helikopters veiksmīgi atdalījās no pašgājēja pavēderes.

Pēc tam helikopteram bija jāpārdzīvo vairākas saltas Marsa naktis, paļaujoties uz enerģiju, kas ar saules paneļiem iegūta pa dienu. Sākumā inženieri arī pārbaudīja propellera griešanās ātrumu, tiesa, ne ātrāk par 50 apgriezieniem minūtē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu