"Bellingcat" un "The Insider" nosauc Čehijas munīcijas noliktavu spridzināšanas organizatoru vārdus (6)

LETA/DOŽDJ
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" sadarbībā ar vācu nedēļrakstu "Der Spiegel" un čehu žurnālu "Respekt" noskaidrojuši, ka munīcijas noliktavas spridzināšanas operāciju 2014.gadā Čehijā vadījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) ģenerālis Andrejs Averjanovs un ka kopumā tajā bijuši iesaistīti vismaz seši cilvēki.

Kā ziņots, iepriekš Čehijas varasiestādes saistībā ar 2014.gada oktobrī un decembrī Vrbeticē notikušajiem sprādzieniem apsūdzējušas GRU aģentus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kas atklātībā pazīstami arī kā "Aleksandrs Petrovs" un "Ruslans Boširovs", kuri apsūdzēti arī par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu 2018.gadā.

2014.gada diversijas rezultātā tika nogalināti divi Čehijas pilsoņi, uzņēmuma "Imex" darbinieki.

Kā noskaidrojuši žurnālisti, operācijas vadītājs Averjanovs ir GRU karaspēka daļas Nr.29155 komandieris. 2014.gada 4.oktobrī viņš, izliekoties par tūristu, ieradies Portugālē ar pasi uz "Andreja Overjanova" vārda.

Tajā pašā dienā viņš izlidojis uz Ženēvu, kur ģenerāli sagaidījis "Deniss Sergejevs" (īstajā vārdā Sergejs Fedotovs) un "Jegors Gordijenko" (īstajā vārdā Georgijs Gorškovs). Tiek uzskatīts, ka Fedotovs arī piedalījies Skripaļa un viņa meitas indēšanā.

Divas dienas vēlāk Averjanovs atgriezies Maskavā, kur 7.oktobrī ticies ar Miškinu un Čepigu, kā arī ar Nikolaju Konoņihinu (segvārds "Nikolajs Ježovs").

Tūlīt pēc tikšanās visi četri rezervējuši aviobiļetes lidojumiem uz Eiropu.

Vēl divi karspēka daļas Nr.29155 virsnieki - Aleksejs Kapinoss un Jevgēņijs Kaļinins -, uzdodoties par diplomātiem, 10. oktobrī izlidojuši uz Budapeštu.

Visi operācijas dalībnieki iegādājušies biļetes lidošanai atpakaļ uz Krieviju 15.oktobrī.

Pēc ierašanās Čehijā Miškins un Čepiga vispirms apmetušies Prāgā, bet pēc tam devušies uz Ostravu, kas atrodas aptuveni stundas attālumā no vēlāk uzspridzinātās munīcijas noliktavas.

Šoreiz viņi attiecīgi izmantojuši pases uz Moldovas pilsoņa "Nikolaja Poti" un Tadžikistānas pilsoņa "Ruslana Tabarova" vārda. Uzdodamies par iespējamajiem pircējiem, viņi saistījušies ar uzņēmumu "Imex" un pieprasījuši piekļuvi slēgtajā teritorijā esošajai noliktavai laikā no 13. līdz 17.oktobrim.

Pētnieciskie žurnālisti uzskata, ka sākotnēji spridzināšana bijusi paredzēta laikā no 13. līdz 15. aprīlim, taču kaut kas noticis ne tā, kā plānots, un sprādziens noticis 16. oktobrī plkst.9.25.

Aptuveni pusstundu pēc sprādziena Miškins un Čepiga ar krievu lidsabiedrības "Aeroflot" reisu izlidojuši no Vīnes uz Maskavu.

Tajā pašā dienā uz Vīni izlidojuši Averjanovs un Konoņihins.

Otrs sprādziens munīcijas noliktavā notika 3.decembrī, taču pētījuma pirmajā daļā par to sīkāka informācija nav sniegta.

17. aprīlī Čehija Miškinu un Čepigu izsludināja meklēšanā, kā arī izraidīja no valsts 18 krievu diplomātus, kas tiek turēti aizdomās par sadarbību ar Krievijas slepenajiem dienestiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu