Džordža Floida slepkavības lietā ir pieņemts spriedums (19)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džordža Floida memoriāls
Džordža Floida memoriāls Foto: BBC News

Šodien ASV noslēdzās tiesas process, kurā par Džordža Floida nonāvēšanu tika tiesāts Dereks Šovens. Zvērinātie pēc vairāk nekā 10 stundu garas apspriedes atzina Šovenu par vainīgu visos trīs apsūdzības punktos.

Zvērinātie atzina Šovenu par vainīgu visos trīs izvirzītajos apsūdzības punktos - otrās pakāpes netīšā slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un otrās pakāpes nonāvēšanā.

Savā noslēdzošajā argumentā apsūdzība lūdza, lai zvērinātie pārdomā redzēto un izjusto, kad tiem tika prezentēts video, kurā redzams, kā Šovens lēnām nosmacē Floidu. Turpretī aizstāvība argumentēja, ka Floida nāvē ir vainojamas veselības problēmas un narkotiskās vielas.

Mineapolisas štats sprieduma pasludināšanu gaidīja ar lielām bažām. Ņemot vērā protestus, kas aizsākās ASV pēc Floida slepkavības, tiesībsargājošās institūcijas bija noraizējušās par reakciju, ja zvērinātie Šovenu atzītu par nevainīgu.

Tāpēc jau laicīgi pilsētā tika izvietoti vairāki tūkstoši karavīru, lai nemieru gadījumā tos varētu iegrožot, 

ziņo "The New York Times".

Lai gan Šovens ir notiesāts un spriedums ir pieņemts, tiesai vēl būs jālemj par izciešamā soda mēru. Smagākā apsūdzība, kurā Šovens tika atzīts par vainīgu, ir otrās pakāpes slepkavībā, par ko maksimālais soda mērs ir 40 gadu cietumsods.

Jau ziņots, ka Džordža Floida nogalināšana izsauca milzīgus protestus ASV. Liela daļa ASV iedzīvotāju norādīja uz sabiedrībā pastāvošo rasismu, kā arī uz rasisma balstītiem naida noziegumiem, tai skaitā, arī policijas brutalitāte, kurai bieži tiek pakļauti tieši melnādainie iedzīvotāji.

ASV prezidents Džo Baidens pauda atbalstu zvērināto lēmumam, norādot, ka "tā bija slepkavība gaišā dienas laikā, un visai pasaulei nokrita zvīņas no acīm" par sistēmisko rasismu.

"Taču ar to nepietiek. Mēs nevaram pie tā apstāties. Mēs ieviesīsim īstas  pārmaiņas un reformas. Mēs varam un mums ir pienākums darīt vairāk, lai novērstu šādu traģēdiju atkārtošanos," sacīja Baidens.

"Šis ir laiks šai valstij sanākt kopā, apvienoties kā amerikāņiem," sacīja Baidens televīzijas pārraidītos izteikumos.

"Ir tie, kas centīsies izmantot asās emocijas šajā brīdī - aģitatori un ekstrēmisti, kuriem neinteresē sociālais taisnīgums. Mēs nevaram ļaut viņiem gūt panākumus," brīdināja Baidens.

Lēmumu pozitīvi uzņēmis bijušais ASV prezidents Baraks Obama, televīzijas personība Opra Vinfrija, Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms un citas sabiedrībā atpazīstamas personas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu